Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Săptămâna Luminată este dedicată speranței și bucuriei unui nou început. Gospodăriile românești sunt bogate în tradiții pentru această săptămână, iar lăcașurile de cult așteaptă oamenii în biserică, pentru slujbe și praznice.

Articol de Radio Timișoara, 21 aprilie 2025, 10:52
Învierea lui Hristos aduce cu sine o simbolistică deosebită în credința colectivă din satul arhaic românesc.
Oamenii au asociat învierea lui Hristos cu o conexiune între lumea celor vii și a celor morți. Se fac pomeni în cimitiri și se înalță rugăciuni pentru sufletele celor plecați, spune etnologul Maria Mândroane.
“Avem Duminica Tomii, care iar este pentru sufletele celor plecati, pentru că în această duminică, în Banatul de Munte, de exemplu, la Ciclova, se fac mari slujbe în cimitir și fiecare participă cu o cotăriță, cu dulciuri, cu tort, cu prăjituri, cu ouă roșii, cu colăcei. Aceste daruri se împart după ce slujba se termină în cimitir, se împart pentru sufletul celor plecați”, spune Maria Mândroane.
Cerurile deschise și legendele comorilor
Se spune că în această perioadă cei morți pot comunica cu cei vii, cum e de altfel credința pentru toate praznicele mari ale anului bisericesc. Există multe alte datini specifice diverselor zone geografice.
“În toată această periodă dinainte și până după Duminica Tomii, cerurile sunt deschise și cei care mor, zice tradiția că merg direct în grădina Raiului. Într-adevăr, de sărbătorile mari, cerurile sunt deschise în tradiția populară, de Crăciun și de Paști și de Rusalii, de Înălțare. Și tot în această perioadă, în foarte multe locuri, s-au văzut jucând banii, adică tradiția cu comoara, focul de pe comoară”, mai spune Maria Mândroane.
Obiceiul stropitului, între purificare și fertilitate
Unul dintre cele mai așteptate momente din săptămâna luminată pentru tinerii catolici este mersul cu stropitul. Preotul din cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, Bazilica Papală Maria Radna, Andreas Reinholz, povestește despre primele tradiții de după învierea Domnului.
“După Înviere se mănâncă șuncă afumată sau miel. În a doua zi de Paști, băieții stropesc fetele și femeile cu apă de colonie, ca să aibă o viață, un an frumos”, spune preotul Andreas Reinholz.
Săptămâna Luminată marchează sfârșitul postului Paștelui și simbolizează o perioadă de mare sărbătoare creștină, care culminează cu sărbatoarea rusalilor sau pogorârea Sfântului Duh.
Reporter: Ioana Sapianu