Tradiții de Paști în Țara Zarandului
Cașul proaspăt cu ceapă verde și tocanița de miel sunt două dintre preparatele tradiționale care nu pot lipsi de pe masa de Paşte a oamenilor din Ţara Zarandului, în partea de nord a județului Hunedoara.

Articol de Radio Timișoara, 21 aprilie 2025, 06:45
Sărbătoarea Paștelui marchează o perioadă de liniște pentru oierii din Țara Zarandului. Oamenii se retrag pe la casele lor, iar gospodinele au pregătit deja mâncărurile după rețetele moștenite de la părinți și bunici.
În satul Câinelul de Sus, din Comuna Băița, tradiția din bătrâni spune că pe masa de Paști trebuie să fie obligatoriu cașul și tocana de miel. Nicolae Iovan se bucură din plin de marea sărbătoare a Învierii Domnului.
“La noi în gospodărie se prepară tocănita de miel care nu lipsește de pe masă, cu mămăliguță, cu ceapă verde, cașul de la oile pe care le mulgem după ce sacrificăm mieii de Paști și drobul”, spune Nicolae Iovan.
Ziua de Paști este momentul în care oamenii se strâng și la cimitirul din sat pentru a-i comemora pe cei dragi.
“Acolo se strâng toți localnicii satului, merg cu produse, ce au ei de acasă, ouă aduc unii, alții duc prăjituri, un vinars care nu lipsește, o sticlă de suc, o apă minerală și ouă roșii care se împart la copii. De mult, pe vremuri, veneau și stăteau de dimineața până seara oamenii. Veneau de pe dealuri, cu merinde la ei, stăteau, petreceau”, își amintește Nicolae Iovan.