Trasul cu arma în poligon, un nou hobby nocturn în Timișoara. Poliția știe în permanență cine se antrenează
Ascultați reportajul în format audio realizat de Daniel Dancea:
Articol de Radio Timișoara, 4 mai 2016, 07:00 / actualizat: 4 mai 2016, 9:37
Programul obișnuit cu publicul începe după ora 18:00. Potrivit lui Vlad Drăgoi, instructor la poligonul de la fostul Pencoop, condițiile pentru a descărca pistolul în țintele din poligonul de tragere sunt minime dar stricte, iar Poliția știe în permanență cine se antrenează în poligon:
Tragerea se poate efectua doar în momentul în care ai venit cu buletinul, ai prezentat buletinul – actul de identitate, pașaportul sau permisul de ședere – ai luat la cunoștință regulamentul, știi regulile interne și semnezi cum că ai luat la cunoștință, semnezi că ai fost trecut într-un registru, după care ți se face instructajul după care intri în poligon. Intră în poligon o persoană și un instructor. De exemplu, nu o să vezi trei persoane trăgând și să fie prezent un singur instructor.
Printre cei care au vrut să încerce cum e să tragi cu pistolul, i-am găsit și pe doi tineri veniți pentru prima dată în poligon sau cu capse.
N-am mai tras. Am zis hai să vedem cum e. Cu bile am tras când eram mic, ne jucam…
Eu de mic am vrut să fac chestia asta, adică am vrut să merg la armată. Asta m-a atras și o să mă atragă în continuare.
Florin este un client fidel al poligonului de tragere. Pasionat de mașini puternice, tânărul timișorean a descoperit recent pasiunea pentru pistoale:
Prietenii, inclusiv nevastă-mea care e psiholog, prietenele ei care sunt psiholoage au zis ‘ce fain’. Eu eram pasionat de motoare, de mașini puternice. Eu compar pasiunea asta cu cealaltă. La bază, cred eu că e vorba de contactul cu o tehnologie cu multă energie, cu multă forță pe care să înveți să o controlezi. La fel cum în urmă cu 100 sau 200 de ani erau oameni pasionați de caii sălbatici, să îi îmblânzeasacă, să îi călărească, eu cu asta o compar. Nu am nicio parte agresivă, m-am bătut ultima dată, nu știu, cred că în liceu.
Pasionat de arme, Florin a început să citească și forumuri de specialitate, iar concluzia la care a ajuns este că deținătorul unui pistol este mai degrabă responsabil decât periculos:
Era întrebat un polițist din State (SUA-n.r.) cum reacționează dacă oprește pe cineva și acel cineva îi dă permisul mașinii și permisul de port-armă. Se simte în pericol polițistul când știe că a oprit un om înarmat? Și polițistul a zis ‘dimpotrivă, când văd permis de port-armă oficial, eu știu că omul acela este responsabil’. Tocmai, ca să ai o armă cu permis trebuie să ai o doză minimă de responsabilitate.
Pasiunea pentru tragerile cu pistolul nu este una ieftina. Tariful minim este de 45 de lei și include 13 focuri cu cartușe de două calibre diferite. Celelalte pachete sunt de 100 și 140 de lei care include 30 de cartușe de două calibre diferite.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Daniel Dancea: