Vegetaţia din Europa absoarbe de două ori mai mult CO2 decât se estimase anterior
Vegetaţia din Europa absoarbe anual un volum de dioxid de carbon de două ori mai mare decât se estimase anterior, informează luni Agenţia Spaţială Europeană, citând un studiu elaborat la Universitatea din oraşul german Bremen pe baza datelor furnizate de sateliţi.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au coroborat informaţii provenind de la sateliţi ai ESA, Agenţiei Spaţiale Americane şi ai Institutului Naţional de Studiere a Mediului din Japonia şi au comparat apoi rezultatele cu cele obţinute anterior, prin măsurători clasice, efectuate la sol.
Fiecare satelit a folosit o metodă diferită de măsurare pentru a se evita în acest fel erori de calcul specifice unei anumite metode. S-a constatat astfel că marile suprafeţele împădurite, care acţionează ca veritabile ‘maşini de curăţat dioxidul de carbon’, au o contribuţie de două ori mai mare decât se credea la purificarea atmosferei de acest gaz şi că, în absenţa lor, cantitatea de CO2 din aer ar fi ‘mult mai mare’.
Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră care rezultă din activităţile omului, precum arderea combustibililor fosili, iar concentraţia sa crescută în atmosferă este considerată drept principala cauză a procesului de încălzire globală.
Deşi noile date sunt mai bune decât cele obţinute anterior, coordonatorul cercetării de la Bremen, Maximilian Reuter, a atras atenţia că ‘volumul e CO2 din atmosferă este destul de ridicat’.
Sursa foto: wall-street.ro
Articol de Carla Chiu, 6 ianuarie 2015, 09:00
Sursa foto: wall-street.ro