Ana-Maria Stănoia și tatăl ei, Răfăilă Vincu, în direct la Radio Timișoara
Un artist complex, motivat, determinat, Ana Maria Stănoia este remarcată imediat pe scenă.

Articol de Daniela Bacila, 15 aprilie 2025, 11:48
În Corul “Ion Românu” al Filarmonicii “Banatul” din Timișoara a activat 15 ani, în perioada 2007 – 2022. De trei ani face parte din colectivul Operei Naționale din Timișoara, împlinindu-și visul din anii Facultății de Muzică.
Drumul ei pe calea cântecului a pornit din Caraș. Năcută la Reșița în 10 mai, 1986, Ana-Maria a moștenit înclinația spre muzică de la tatăl ei, Răfăilă Vincu, interpret vocal de cântec tradițional și instrumentist.
Perpetuarea talentului în familii bănățene
La 8 ani, Ana-Maria începe studiul pianului la Școala Populară de Arte și Meserii din Reșița, sub îndrumarea profesoarei Lucia Ghilea. Continuă la Liceul de Arte „Sabin Păuța” cu canto clasic, de care se simte atrasă în totalitate și grație profesorilor Beatrice Csekme Mihăilescu și Cornel Todea.
În perioada 2005 – 2009 urmează cursurile Facultății de Muzică de Muzică din Timișoara. Doi ani mai târziu obține specializarea în urma unui Master, în stilistica interpretării canto clasic.
Tot mai des întâlnită pe scena Operei din Timișoara, Ana Maria Stănoia, artist liric consacrat, adună premii, satisfacții, aplauze, cu fiecare rol.
Romanța îi aduce premii după premii
În anul 2017, la Bocșa, la Festivalul de romanțe și lieduri “Nicolae Florei” printre concurenți întâlnim numele Anei-Maria Stănoia. Interpretarea acestui gen reprezintă o altă provocare pentru ea, iar obținerea premiului al II-lea o determină să îmbrățișeze romanța cu pasiune. Un an mai târziu revine în competiția aceluiași festival, obținând premiul I. La Festivalul “Roze pe Bega” de la Timișoara, în 2019, se clasează tot pe primul loc. Saltul firesc este spre cel mai mare festival de romanțe din țară, „Crizantema de Aur” de la Târgoviște. În anul 2020, Ana Maria Stănoia obține Premiul special „Ioana Radu”.
La cea de-a 57-a ediție a tradiționalului Festival de la Târgoviște, Ana Maria Stănoia a interpretat romanța câștigătoare a secțiunii de creație. Profesorul și compozitorul Horia Făgărășanu, i-a încredințat romanța intitulată „Iubirea mea e o romanță”, pe versuri de Mirela Butacu. A fost din nou răsplătit de juriu, cu cel mai merituos premiu al Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur” acordat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
De la Festivalul „Crizantema de Argint” din Chișinău artista aduce anul acesta la Timișoara două premii: Premiul al II-lea la secțiunea de interpretare, și Premiul al II-lea la secțiunea de creație. Colaborarea dintre compozitorul Horia Făgărășanu și Ana-Maria Stănoia se dovedește încă o dată a fi deosebit de inspirată.
Împliniri pe plan familial
“Viața de artist e extrem de complicată, ești fericit pe scenă, primești aplauze, dar când te întorci acasă trebuie să găsești lângă tine un partener care să poată duce viața asta.” – spunea Ana-Maria nu de mult, într-un interviu.
Susținută de soțul ei, sunt fericiți cu cei doi copii, de 8 și 6 ani, care asigură perpetuarea talentului în familie, amândoi fiind la Liceul de Arte “Ion Vidu” din Timișoara.
Răfăilă Vincu, artist de muzică tradițională
În arhiva Radio Timișoara există un album al interpretului Răfăilă Vincu din anii 90. Intitulat „Dor de Naidăș, dor de sat” este o producție a Studioului Vox Banat Reșița. Cântecele incluse pe acest album poartă amprenta lui Simion Țeicu și reprezintă rodul unei colaborării frumoase.
Răfăilă Vincu s-a născut la 24 aprilie 1961. Copilăria și-a petrecut-o în localitatea cărășană, Naidăș. A urmat școala la Reșița, a început să cânte la acordeon, apoi, treptat, cântul vocal i-a dat posibilitatea afirmării în lumea folclorului bănățean. Cu un timbru vocal plăcut, un stil de interpretare desprins din lumea satului, Răfăilă Vincu păstrează acuratețea unui rapsod, fără veleități nepotrivite.
Dintre cele trei fiice, doar Ana-Maria și-a fructificat talentul prin studiu, pregătire și rezultate de care tatăl este atât de mândru.
Povestea talentului ramificat în atâtea genuri muzicale în familia lui Răfăilă Vincu, o vom afla în detaliu, miercuri, 16 aprilie, de la ora 10:00, la emisiunea „Din suflet pentru tine”. Răfăilă Vincu și Ana-Maria Stănoia în direct la Radio Timișoara.
Ne puteți urmări pe AM 630 kHz, online pe www.radiotimisoara.ro și în format video pe pagina de Facebook Radio Timișoara.
Daniela Băcilă