Ansamblul folcloric “Junii Timișului” prinde aripi în proiecte îndrăznețe
Povestea junilor a pornit în ianuarie 2020, când doi tineri dansatori ai unui ansamblu de amatori de prestigiu din Timișoara, Diana și Sebastian, și-au propus să-și ducă mai departe pasiunea și dragostea de joc și tradiții, înființând un ansamblu pe care l-au numit, în spiritual tinereții lor, “Junii Timișului”. L-au convins pe mentorul lor, coregraful Doru Vladu, să li se alăture și în decurs de un an au adunat tineri pasionați din Timișoara și din localitățile învecinate cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani.
Articol de Daniela Bacila, 8 septembrie 2022, 12:16
Dansatorii și-au dorit și o orchestră proprie, visul li s-a împlinit cu 11 instrumentiști coordonați de Emeric Nyari. Încet, încet li s-au alăturat soliști vocali și astfel, prin implicarea necondiționată a sufletistului manager Daniel Constantin Schein, ia ființă Ansamblul Folcloric “Junii Timișului”. Statutul Asociației Culturale este stabilit, sediul de asemenea, se confecționează costume populare, se lucrează intens la alcătuirea repertoriului atât la formația de dansuri cât și la orchestră și soliști vocali.
Încep proiectele, spectacolele, concursurile și rezultatele nu se lasă așteptate. Ediția a XV-a a Festivalului „Lada cu zestre” aduce Ansamblului multe premii la diferite secțiuni și totodată promovarea pentru Secțiunea Laureați de anul viitor.
Secțiunea Coregrafie – locul II; Ansamblul de Obiceiuri – Mențiune
Grup Dansatori – Mențiune; Orchestră – locul I; Grup Vocal – Locul I
La Secțiunea soliști vocali sau obținut următoarele premii:
Costi Moroşan – locul I; Horvath Larisa locul II; Ileana Colțan – Locul III; Sorana Mariş – locul III; Patricia Corbei – locul III; Georgina Achim – locul III.
Un proiect îndrăzneț intitulat “Tezaur folcloric al Banatului de câmpie și de la munte” primește sprijinul Consiliului Județean Timiș. Scopul este de a promova tradițiile și obiceiurile folclorice în rândul tinerilor, stimularea activității artistice de amatori în această categorie de vârstă, descoperirea tinerilor talentați și promovarea lor în spectacole în tot Banatul și în comunitățile românești din lume.
În spectacolele Ansamblului „Junii Timișului” sunt cooptate formațiile din această categorie de vârstă din localitățile unde sunt susținute. Primele trei acțiuni de acest gen s-au desfășurat la Herculane, Buziaș și Caransebeș.
Următoarele două vor avea loc săptămâna viitoare, marți, 13 septembrie, de la ora 18:00 la Bocșa și vineri 16 septembrie, de la aceeași oră, la Oravița, împreună cu Ansamblurile „Bocșana”, „Ceata Bocșanei” și „Junii Bocșanei” din Bocșa, respectiv „Hora Carașului” seniori și juniori din Oravița.s
Mai multe detalii despre activitatea Junilor vom afla în emisiune de vineri, 9 septembrie, după ora 10:00, cu invitații în studio, Daniel Schein, managerul grupului și Mena Rif, care a preluat de curând pregătirea coregrafică.
Ne puteți asculta pe AM 630 kHz și on line pe www.radiotimisoara.ro/asculta
accesând frecvența AM.
Daniela Băcilă