?Sofia Preda, un nume ce vibrează din nou…
Vestea unui nou festival-concurs de la Arad ne-a determinat să căutăm urmele unei interprete peste numele căreia s-a aşternut implacabila uitare – Sofia Preda.
Articol de Daniela Bacila, 19 mai 2016, 13:46 / actualizat: 23 mai 2016, 7:15
Salutăm iniţiativa fiului ei de-a organiza o manifestare prin care să-i aducem un omagiu. Îi mulţumim domnului Tiberiu Ceia pentru materialul pus la dispoziţie, din care am selectat, atât datele pe care vi le prezentăm, cât şi fragmente audio din interviul domniei sale cu Sofia Preda.
Solista arădeană şi-a început activitatea artistică la Oradea:
“Primul meu angajament a fost la Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, numită pe vremea aceea “Danko Pista”, unde soliştii cântau mai mult în limba maghiară şi eu eram singura care cânta româneşte dar am învăţat două cântece în limba maghiară, cu celebrul “Az a szep” am primit aplauze furtunoase atât din partea publicului maghiar cât şi din partea publicului românesc”
De la Oradea a ajuns la Caransebeş, la Orchestra “Lazar Cernescu” (“Doina Banatului” de mai târziu), unde a avut o activitate mai îndelungată sub conducerea dirijorului Nicolae Perescu.
“La Caransebeş i-am avut colegi pe Ana Pacatiuş, Dumitru Chepeţan, Florentin Iosif, Achim Nica şi am colaborat cu mari artişti din întreaga ţară.”
În fonoteca Radio Timişoara există două înregistrări din acea perioadă: “Am un bade frumos tare”- din 1963 şi “Ştiu un brâu şi l-aş cânta” – din 1969.
De la Caransebeş s-a transferat la Arad, la Orchestra Filarmonicii de Stat unde a cântat şi a imprimat piese sub bagheta dirijorilor Ion Florea şi George Miţin Vărieşescu în anii 1966 şi 1969. O altă serie de înregistrări le-a realizat la Bucureşti cu Orchestra Radio condusă de George Vancu şi Nelu Stan.
La vestea organizării unui festival care să-i poarte numele, un mesaj emoţionant trimite de la Sydney – Australia, cunoscutul şi apreciatul dirijor George Miţin Vărieşescu, în prezent preşedinte al Societăţii “Mihai Eminescu” din Sydney:
“Mi-aduc aminte cu multă plăcere de turneele făcute în țară iar solista Sofia Preda, deși nu se mai afla la prima tinerețe, când intra în scenă publicul o întâmpina cu aplauze, ridicându-se în picioare. De-a lungul carierei sale a promovat folclorul autohton din podgoria Aradului și satului natal, ceea ce de fapt a făcut-o cunoscută în fața specialiștilor în domeniu și nu în ultimul rând în fața publicului din întreaga țară. Turneele noastre erau însoțite întotdeauna și de un Cap de afiș, iar de obicei de pe afișul nostru nu lipsea solistul Tiberiu Ceia. După o zi istovitoare, noaptea târziu ajunși la hotel, împreună cu doamna Sofia Preda și domnul Tiberiu Ceia împărțeam bucatele, iar zâmbetul și voia bună nu lipsea de pe fețele noastre. A fost o colegă bună și devotată celor din jur și nu și-a abandonat prietenii când erau la strâmtorare. În anul 2000, făcusem o vizită în țară. Am căutat-o și stând de vorbă cu ea, am depănat trecutul care a fost atât de zbuciumat pentru amândoi. Sofia Preda, ne-a părăsit în anul 2000, împlinindu-se 16 ani de când a lăsat un gol în sufletele noastre, a celor care am cunoscut-o și am iubit-o…Solista Sofia Preda, se poate odihni în pace, întrucât numele ei va flutura pe buzele multor interpreți și va vibra în sufletele multor spectatori”.
Un medalion Sofia Preda vă prezentăm şi noi, la emisiunea “Din suflet pentru tine”, vineri, 20 mai, de la ora 9:05, în preajma festivalului organizat cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Arad la care vor participa, vă reamintim, Ana Pacatiuş, Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crişan, Aura Bonchiş şi Orchestra “Rapsozii Zarandului” condusă de Petrică Paşca.
Daniela Băcilă