Creaţii folclorice ale tânărului de la Jebel, Andrei Brînaşi, colinde şi cântece populare
“Colindul a atins culmi superioare artistice de-a lungul mileniilor, îmbogăţindu-se treptat în semnificaţii, în elemente stilistice şi compoziţionale, datorită rolului important pe care l-a avut şi-l are şi astăzi în viaţa omului.” – Emilia Comişel.
Articol de Daniela Bacila, 10 decembrie 2020, 13:05
Clasificările ale acestui gen sunt multe, în funcţie de tipologia analizei. Colindele protocolare, în care personajele principale sunt gazdele şi colindătorii, se află în capul listei clasificării după tematica literară, la Emilia Comişel.
Vă propun să fiţi gazdele noastre, în această perioadă, pentru că aducem pe undele herziene în casele voastre, pe lângă cunoscutele creaţii ale genului şi colindele momentului:
“Ce mult lumea s-o schimbat / De pe-un an pe ălalalt, Doamne / De Crăciun, ca altădată / Nu putem fi laolaltă, Doamne / Nu îs sărbători / Fărۥ colindători / Fără fraţi, părinţi, surori, Doamne / Nu-i pace, nici har / Nici slujbă-n altar / Sărbători cu gust amar, Doamne”.
Versurile îi aparţin unui tânăr de 30 de ani de la Jebel, Andrei Brînaşi, care este tot mai des întâlnit în viaţa folclorică actuală.
“Pasiunea pentru poezie cred ca s-a nascut odată cu mine. De mic, elev fiind, scriam versuri, dar şi proză. Recunosc, ce mi-a fost mai drag a fost uneltirea cuvintelor în versuri, căutarea rimelor, dar toate au venit natural, ca un dar divin.
La început a fost doar un vis, am început să scriu versuri pentru mine, ca si o evadare din cotidian, apoi am participat, elev fiind, la concursuri școlare, câștigând aprecierea profesorilor. Odată cu tehnologia, scriam foarte des versuri pe rețelele de socializare, și asta fac şi acum, bucurându-mă de aprecierea celor ce mă urmăresc si celor ce îmi împărtășesc emoțiile si simțirile.” (Andrei Brînaşi)
Ne-au atras atenţia câteva din postările lui şi ne-am dorit să vi-l aducem în emisiunea “Din suflet pentru tine”, odată cu câteva dintre cele mai recente creaţii, colinde de grup, individuale şi cântece populare.
Am aflat că a fost unul dintre nominalizaţii Concursului “Marius Munteanu” secţiunea poezie în grai bănăţean, în anul 2018, iar în acest an a obţinut Premiul al II-lea la secţiunea de creaţie a Festivalului “Tata Oancea” de la Bocşa. Motive pentru a se dedica pe viitor mai mult, sperăm noi, poeziei dialectale.
Vineri, 11 decembrie, după ştirile orei 9:00, Andrei Brînaşi este invitatul emisiunii “Din suflet pentru tine” (păstrând distanţarea, după cerinţe), cu intervenţii telefonice în direct, unde medii 630 kHz şi on line pe www.radiotimisoara.ro.
Daniela Băcilă