VIDEO-LIVE / FOTO/ Lia Lungu – Ritualuri de trecere (daco-valahe), înregistrări de colecţie la Radio România
După 40 de ani de activitate artistică pe meridianele lumii, aniversare marcată printr-un spectacol de mare amploare la Bucureşti în Sala Radio în luna noiembrie a anului trecut, Lia Lungu a imprimat un album de excepţie cu Orchestra Radio România dirijată de Adrian Grigoraş, Ritualuri de trecere, ritualuri de origine daco-valahă.
Articol de Daniela Bacila, 29 martie 2016, 13:33 / actualizat: 29 martie 2016, 18:13
„Noi, românii de astăzi, care am avut norocul să ne naştem şi să trăim o vreme în lumea satului, suntem generaţia care încă mai păstrăm legătura cu lumile primordiale. Atâta vreme cât satul actual poate fi comparat cu satul din amintirea ta, civilizaţia noastră cea aşezată, agrară, cea a daco-valahilor va trece în sângele românilor de mâine. Satul patriarhal este suit în ceruri cu moşii si strămoşii. De acolo ne veghează si ne asteaptă.”
Lia Lungu s-a născut în localitatea Baru din judeţul Hunedoara. Copilăria şi-a petrecut-o în Caraş Severin, la Domaşnea. După absolvirea Liceului Pedagogic din Caransebeş a venit la Timişoara unde şi-a continuat studiile muzicale cu profesori renumiţi ai vremii.
Orchestra “Doina Banatului” din Caransebeş, Ansamblul profesionist “Banatul” şi Corul Operei Naţionale din Timişoara sunt Instituţiile unde a activat până la plecarea în S.U.A. în anul 1992. Primele înregistrări la Radio Timişoara le-a realizat în anul 1974 fiind urmate de alte serii de imprimări la Radio Bucureşti şi la Casa de discuri Electrecord. A colaborat cu orchestre din ţară, a făcut turnee în Elveţia, Canada, Austria, Germania, Belgia, Cuba, Spania, Australia şi altele. Fiind absolventă a Facultăţii de Jurnalism “Spiru Haret” din Bucureşti, şi-a continuat activitatea publicistică şi peste ocean, implicându-se în acţiuni umanitare şi artistice ale diasporei atât ca artist cât şi ca jurnalist, în 15 ani publicând sute de articole despre cultura românească, interviuri cu personalităţi culturale şi politice.
De-a lungul carierei, Lia Lungu a încercat mereu întoarcerea la esenţa culturii străvechi, conţinută în filonul folclorului autentic.Trecerea prin marile momente ale vieţii din perspectiva străvechii culturi ţărăneşti a inspirat-o în spectacole tematice susţinute pe vestite scene ale lumii.