Etnomuzicologul timișorean Ovidiu Papană premiat de Academia Română
Lucrarea “INSTRUMENTE TRADIŢIONALE ROMÂNEŞTI – Studii acustico- muzicale” a cercetătorului și etnomuzicologului Ovidiu Papană se bucură de o recunoaștere a specialiștilor din întreaga lume, cele trei volume finalizate până acum au fost solicitate de Universități vestite din Germania, Statele Unite ale Americii și Anglia.
Articol de Daniela Bacila, 9 februarie 2021, 13:03
Premiul „Ciprian Porumbescu” acordat recent de Academia Română, pentru primul volum din acest ciclu, i-a adus profesorului timișorean o mare satisfacție. Este recunoașterea valorii muncii de cercetare într-un domeniu care nu este la îndemâna oricui, Organologia. Colecționarea și confecționarea instrumentelor cu specific tradițional, analiza lor profundă, sunt doar câteva dintre preocupările domnului profesor care a lăsat catedra de folclor a Facultății de Muzică din Timișoara, voit sau nevoit, parcă prea devreme.
Statutul particularizat al instrumentelor muzicale tradiționale în raport cu instrumentele muzicale care au o „identitate națională” precisă, este un studiu solicitat de Academie pentru publicarea lui în Anuarul IEF Brăiloiu . Este realizat pentru a se evita pe viitor (dacă se ia poziție cu argumente științifice) furturile bunurilor culturale românești, care în mod intenționat sunt atribuite și altor popoare (e vorba de unele instrumente folosite de români), îmi spune domnul profesor, trimițându-mi-l pentru informarea mea profesională.
Vă mulțumim domnule profesor, ne mândrim cu domnia voastră, vă dorim putere de muncă pentru toate proiectele viitoare, vă promitem să facem tot ce e posibil pentru cunoașterea lor în viața folclorică. Felicitări!
A trecut un an de când vă prezentam la Radio Timișoara reportajul realizat acasă la profesorul Ovidiu Papană, în forma scrisă îl găsiți aici:
dar și în Revista Timisiensis a Centrului de Cultură și Artă Timiș, anul XXVII, 2020
Daniela Băcilă