AUDIO / Fanfara de la Bănia cântă azi cu jale… Taica Ion s-a dus…
![AUDIO / Fanfara de la Bănia cântă azi cu jale… Taica Ion s-a dus… AUDIO / Fanfara de la Bănia cântă azi cu jale… Taica Ion s-a dus…](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2015/06/150630-fanfara-2-taica-Ion--850x479.jpg)
Articol de Daniela Bacila, 30 iunie 2015, 12:44 / actualizat: 30 iunie 2015, 14:08
Sâmbătă era încă în spectacol cu Fanfara de la Bănia, la Muzeul Satului Bănăţean de la Timişoara. Duminică, pregătindu-se pentru un alt spectacol, fanfariştii îl aşteptau la autobuz, dar Taica Ion, veteranul formaţiei, nu mai venea…luase calea dalbului pribeag, noaptea, în somn. Astăzi, la ora 13:00, Fanfara de la Bănia, condusă de Pavel Bălan, cântă de jale, petrecându-l pe ultimul drum pe cel care le-a fost atât de drag, Taica Ion. Fanfarist încă din anul 1957, Ion Albu a fost contabil la Primăria din Bănia. În anul 1995, pensionar fiind, a îndrăznit să înceapă instruirea unor serii de elevi pentru a putea asigura continuitatea fanfarei vestite de la Bănia. Prima ieşire în public, cu fanfara mică a fost în noaptea de Înviere a anului 1997. Profesorul Nicolae Andrei consemnează în „Monografia localităţii Bănia” apărută în anul 2007 la Editura Tim din Reşiţa, bucuria întregului sat, ceea ce i-a dat o mare încredere lui Ion Albu că poate face ceva bun, frumos şi de-a dreptul înălţător. Sub egida Şcolii Populare de Arte din Reşiţa, Ion Albu a pregătit, astfel, numai până în anul 2000, trei clase cu câte trei ani de studiu fiecare, urmând şi alte generaţii. Drept răsplată, în anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Bănia. Din anul 1995 a ţinut un jurnal al activităţii fanfarei, scriind caiete întregi cu impresii din deplasări şi spectacole dar şi cu impresiile unor personalităţi culturale ale Banatului. Cu ani în urmă, într-un acccident şi-a retezat câteva degete şi totuşi a găsit modalitatea să nu-l împiedice asta la instrumentul său – bas-fligorn.
În urmă cu trei ani am poposit la Bănia pentru înregistrări, din care a rezultat un CD producţie Radio Timişoara, cu următoarea prefaţă semnată de Daniela Băcilă.
„Fanfarele bănăţene, alături de coruri, constituie un capitol însemnat în însăşi istoria Banatului. Monografiile localităţilor le rezervă capitole întregi. Dacă în majoritatea lor, mai întâi au apărut corurile apoi fanfarele, în Valea Almăjului fenomenul este invers.
Fanfara de la Bănia a luat fiinţă la 26 noiembrie 1922, când s-a semnat contractul de constituire de către cei 14 membri. Primul instructor a fost ales Nicolae Craia. Cu mari eforturi au fost procurate instrumentele. În anul 1930 fanfara număra 19 instrumentişti luându-şi numele, Societatea Muzicală „Unirea” din comuna Bănia. Nucleul era alcătuit din notişti buni care au primit deprinderi muzicale în cadrul fanfarelor militare. A fost o perioadă în care au existat chiar două fanfare dar, în timp, a rezistat doar una.[1]
Şi nu numai că a rezistat dar a ajuns, după 90 de ani de activitate continuă, o fanfară reprezentativă pentru Banatul montan, având în componenţă mulţi tineri pasionaţi, majoritatea instruiţi de cel mai vârstnic membru, Ion Albu.
Din anul 1995 conducerea muzicală i-a revenit lui Pavel Bălan. Noile instrumente dăruite de un fiu al Almăjului, medicul Sorin Pescariu, turneele în străinătate, spectacolele pe marile scene ale festivalurilor din ţară alături de formaţia de dansuri „Cununiţa” din Bănia condusă de instructorul Nicolae Borozan (singura formaţie din ţară care joacă după cântecul fanfarei) îi stimulează în permanenţă pe membrii fanfarei de la Bănia. O mare parte a repertoriului, remarcat prin diversitate şi care pune în lumină jocurile locale specifice, le veţi regăsi pe acest CD realizat de Studioul de Radio Timişoara. Înregistrările în cadrul natural, la marginea comunei Bănia în luna august 2012, scot în evidenţă sonorităţile instrumentelor.”
[1] Nicolae Andrei, Monografia localităţii Bănia, Editura Tim, Reşiţa, 2007, p. 249 – 251
Ion Albu (Taica Ion) se pregătea să împlinească 80 de ani, dar n-a mai ajuns…
Dumnezeu să-l odihnească…
Ascultaţi un interviu realizat de Daniela Băcilă în luna august 2012, cu Ion Albu: