FOTO / Clasamentul ediţiei a II-a a Festivalului Naţional de Interpretare a Romanţei şi Liedului “Nicolae Florei” de la Bocşa
Perseverenţi în proiecte culturale îndrăzneţe, bocşenii insistă în continuitatea lor cu dorinţa de a menţine interesul unui public larg. În condiţiile în care, din diverse motive, în Caraş-Severin se renunţă la unele manifestări corale sau folclorice, Casa de Cultură Orăşenească din Bocşa cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local îşi respectă agenda culturală propusă.
Articol de Daniela Bacila, 26 noiembrie 2018, 19:12
“Ne dorim să intre în conştiinţa concetăţenilor noştri manifestări precum Corcertul Simfonic de la Cariera de Piatră, Festivalul “Nicolae Florei”, spectacole de teatru cu mari artişti, aşa cum sunt cele de tradiţie, Festivalul “Tata Oancea” şi “Aurelia Fătu Răduţu”. Ştim că publicul romanţelor şi liedurilor nu este atât de numeros, însă marele nostru artist, Nicolae Florei, care a îndrăgit atât de mult locurile natale, merită omagiat timp de două zile pe an”
– ne spune Dan Liuţ, directorul Casei de Cultură.
Festivalul este programat în luna noiembrie, a doua ediţie a avut loc vineri (23) şi sâmbătă (24), în 10 noiembrie s-au împlinit 91 de ani de la naşterea artistului, iar în 25 noiembrie, 18 ani de la trecerea lui în nefiinţă.
S-au înscris 12 concurenţi, s-au prezentat 11, la cele trei secţiuni. Acompaniamentul romanţelor a fost realizat de lector univ. dr. Horia Făgărăşan la pian şi Radu Vincu, la vioară. Marcela Costea, lector univ. dr la Facultatea de Muzică din Timişoara a asigurat acompaniamentul secţiunii lieduri.
Clasamentul:
Secţiunea – Interpretarea cultă a romanţei
Premiul I: Ana Maria Stănoia -Timişoara
Premiul al II-lea: Elena Cozâltea -Reşiţa
Premiul al III-lea: Lavinia Simina Ciupa – Buziaş
Secţiunea – Interpretare lied
Premiul I: Marina Santrac – Vârşeţ, Serbia
Premiul al II-lea: Mara Sorana Străin – Timişoara
Premiul al III-lea: Toth Csilla Noemi – Delenii, Mureş
Secţiunea – Interpretarea tradiţională a romanţei
Premiul I: Aurel Niamţu – Iaşi
Premiul al II-lea: Nelu Unguruşan – Dumbrăviţa, Timiş
Premiul al III-lea: Sava Regăţeanu (Dimcea) – Bucureşti
Menţiuni: Ana Ghibea – Târgovişte
Elena Izverceanu – Reşiţa
Pe lângă diplome, trofee cu chipul lui Nicolae Florei, flori şi sumele aferente, conform regulamentului, toţi participanţii şi membrii juriului au primit un insemn al festivalului realizat de doamna Liliana Ionaşcu la atelierul de creaţie costume populare din Câlnic- Reşiţa. În cele două zile, vineri şi sâmbătă, a urmărit cu interes desfăşurarea manifestării şi compozitorul de romanţe, prof. ing. Mircea Aurel Ciugudean, de la Timişoara, punând la dispoziţia organizatorilor o bază de date consistentă.
După Gala laureaţilor au susţinut recitaluri două dintre câştigătoarele ediţiei precedente: Doina Borda Eremia din Timişoara şi Mariana Claudia Filipescu din Câmpulung, Argeş.
Festivalul a fost încununat de prezenţa pe scenă a preşedintelui juriului, prof. univ. dr. habil Marius Manyov, de la Facultatea de Muzică din Timişoara,originar din Bocşa, nume de referinţă în muzica românească şi universală, cercetător în arta şi tehnica interpetării vocale. Recitalul său a cuprins un mănunchi din cele mai frumoase romanţe.
A consemnat, Daniela Băcilă
Foto: Victor Popa