FOTO / Corala “Epifania” câştigă Trofeul “Rapsodiile neamului”. Distincţii pentru alte cinci coruri
Dacă mulţi specialişti şi oameni de cultură sunt sceptici în ceea ce priveşte cântarea corală din Banat, manifestarea de duminică, de la Dudeştii Noi, dovedeşte contrariul. A III-a ediţie a Festivalului coral “Rapsodiile neamului” a adunat zece formaţii artistice, coruri, grupuri vocale şi grupuri vocal-folclorice din Timiş, Caraş-Severin şi din Banatul Sârbesc. Nouă dintre ele au intrat în concurs iar Corul gazdă, al Casei de Cultură din Dudeştii Noi a prezentat câteva lucrări înaintea decernării premiilor.
Articol de Daniela Bacila, 3 octombrie 2017, 19:20
Pregătirea artistică, repertoriul ales, ţinuta îngrijită în care am remarcat elemente din costumul tradiţional la toate formaţiile, seriozitatea şi emoţiile coriştilor de toate vârstele, atenţia la fiecare gest şi mişcare, de la intrarea în scenă până la ieşirea ultimului membru, au fost câteva din aspectele care au dat eleganţă întregii manifestări.
Marele Trofeu l-a obţinut Corala “Epifania” din Timişoara, dirijată de profesorul Nicolae Florin Şincari. Formată din preoți, diaconi, profesori de religie și cântăreți bisericești în urmă cu 10 ani din iniţiativa dirijorului, profesor de religie la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, Corala “Epifania” s-a impus în viaţa muzicală a Banatului obţinând numeroase distincţii, participând la evenimente şi concerte de anvergură.
Trofeul “Dimitrie Stan” a fost acordat Corului “Giroceana” din Giroc
Trofeul “Nicolae Ursu” – Formaţia corală de femei din Uzdin – Serbia
Trofeul “Ion Vidu” – Corul mixt al Asociaţiei pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ” din Torac -Serbia
Trofeul “Ion Românu” – Grupul coral „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova
Trofeul “Iosif Velceanu” – Grupul vocal-folcloric “Sânziene bănăţene” din Giarmata
Primarul comunei Dudeştii Noi, Alin Nica, îmbrăcat şi el în cămaşă tradiţională şi purtând brâu, la decernarea premiilor, a anunţat pentru 2018 o ediţie amplă, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire iar iniţiatorul manifestării, Ciprian Cipu, fin cunoscător al mişcării corale din Banat, a înmânat dirijorilor partituri cu piese patriotice cu texte vechi, fiind o probă obligatorie în concurs pentru ediţia a IV-a. Se preconizează şi schimbarea locului de desfăşurare al festivalului pentru a permite o participare mai numeroasă a corurilor şi publicului.
A consemnat Daniela Băcilă
foto: Daniela Băcilă