FOTO-REPORTAJ: Ce mai păstrează “Lada cu zestre” la Checea?
Dintr-un simplu obiect, care ne duce cu gândul la vremurile de odinioară, lada cu zestre s-a transformat în ultimii unsprezece ani, pentru acea parte a timişenilor care cunosc valoarea intrinsecă a zestrei tradiţionale, într-un ţel, într-o dorinţă de a-şi arăta fiecare specificul local. Festivalul-concurs “Lada cu zestre”, organizat de Centrul de Cultură şi Artă, finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, a scos la iveală preţioase specificităţi ale meşteşugurilor, gastronomiei, colecţionarilor de obiecte vechi, arată şi acum felurite modalităţi în care domeniul artistic, muzical-coregrafic sau literatura dialectală bănăţeană pot fi întreţinute cu şanse reale de-a fi transmise generaţiilor viitoare.
Articol de Daniela Bacila, 20 martie 2017, 14:25 / actualizat: 11 aprilie 2017, 9:45
Nu degeaba se spune că omul sfinţeşte locul. Acolo unde există instructori de dans popular, profesori motivaţi în astfel de activităţi, solişti consacraţi sau instrumentişti renumiţi, şansele perpetuării acestor tradiţii sunt mai mari. Dar fără sprijinul autorităţilor tot nu s-ar putea realiza. Nici măcar nu contează dacă sunt interese de natură politică, economică sau socială, când există rezultate palpabile, scopul este atins, mândria şi făloşenia bănăţenilor rezistă. În ultimii ani am asistat şi la câteva etape zonale ale acestui concurs, nu numai la faza finală de la Timişoara, când secţiunea muzicală ne acapara cu totul. Cei implicaţi îşi amintesc cu nostalgie de începuturile manifestării şi aduc modificări regulamentului în aşa fel încât să sporească şansele fiecărei localităţi.
A doua etapă a acestei ediţii s-a desfăşurat duminică la Gottlob şi la Checea. Poposind şi noi la Checea, am avut prilejul să vedem de ce emisiunea de dedicaţii muzicale de la Radio Timişoara este acaparată în totalitate, ba chiar se fac diverse artificii pentru mărirea spaţiului (spre disperarea colegului nostru Bogdan Puriş, care rămâne doar pe frecvenţele FM, cu Pop matineul, dacă se nimereşte să fie sâmbăta) atunci când e ziua de naştere a primarului localităţii – domnul Dorin Liviu Birdean. Aflăm că gazda noastră primitoare este de peste 20 de ani primar, primele două mandate în comuna Cenei, apoi, la Checea, din 2004, de când s-a reînfiinţat comuna.
Noul regulament, care prevede ca deţinătorii de trofee să fie doar invitaţi în spectacole, sporesc şansele comunei Checea de-a urca de la locul al treilea obţinut anul trecut. În consecinţă, programul Primăriei Checea, la “Lada cu zestre” conţine 26 de puncte. Încă de la intrarea în sala de expoziţii ne atrag atenţia cele etalate atât de participanţii din Checea cât şi din celelante localităţi arondate: lucrări în lemn, pictură, 60 de cărţi bisericeşti vechi, croşetat, tricotat, cusături, diverse lucrări realizate de Fundaţia “Siguranţa pentru copii în România” şi de Grupul “Suflet de copil”. Dr. etnograf Maria Hadiji şi sculptorul Marius Bacriu le analizează cu atenţie, comparând cu cele văzute la Gottlob,fotografiind şi notând. Marioara Pisat şi Nicolaie Tomescu de la secţiunea gastronomie apreciază meniurile româneşti, sârbeşti, ţigăneşti, croate şi ungureşti, în timp ce restul vizitatorilor încep să le şi guste. Grupul de femei “Checeana” ne spune că nu e prima dată când participă la concurs, enumerând câteva premii obţinute.
Scena Căminului Cultural de la Checea este frumos amenjată iar în faţa ei tronează o adevărată ladă de zestre. Nicolae Stănescu, Alina Mafa şi subsemnata, notăm secţiunile coregrafie, recitatori dialectali şi muzică. Un alt juriu la aceste secţiuni este alcătuit din Victor Jicheran, Oana Vincu şi Remus Vălungan, care încă aprecia cele pregătite la Gottlob. Codruţa Măgurean, coordonatorul proiectului şi Adela Popa, şef serviciu Cultură la Consiliul Judeţean Timiş, supraveghează derularea întregii manifestări. Timp de trei-patru ore, muzica, dansul, poezia, teatrul popular se perindă în faţa noastră şi a publicului care-şi susţine preferaţii. Este etapa în care selecţia se face ţinându-se cont de grupe de vârstă, de secţiuni, categorii, selectând, motivând, dând sfaturi, stimulând şi încurajând. Mulţi vor să afle dacă s-au calificat, însă rezultatele vor fi centralizate şi vor fi communicate ulterior.
După concurs, Ansamblul “Ghiocelul” din Giroc , în calitate de laureat al ediţiei 2016, prezintă publicului un spectacol de ţinută. Între gazdele de la Ansamblul “Checeana” şi artiştii de la Giroc există legături strânse: Daniela Jicheran – instructorul de la Checea este fiica profesorului Victor Jicheran, coregraful ansamblului “Ghiocelul” din Giroc. Experienţe şi emoţii împărtăşite, finalizate cu voie bună şi petrecere, toate coordonate de echipa Primăriei din Checea unde “Lada cu zestre”, atât ca şi concurs cât şi în sens propriu este încă valoroasă.
Daniela Băcilă