? FOTO-REPORTAJ: Chizătăul reînvie vremuri de odinioară la “Lada cu zestre”
Faza zonală a Festivalului – concurs “Lada cu zestre” s-a încheiat duminică, 2 aprilie, cu etapa desfăşurată la Chizătău. Pentru prima oară în cele unsprezece ediţii, leagănul corurilor ţărăneşti, Chizătăul, găzduieşte această manifestare organizată de Centrul de Cultură şi Artă, finanţată de Consiliul Judeţean Timiş.
Articol de Daniela Bacila, 3 aprilie 2017, 20:00 / actualizat: 6 mai 2017, 7:48
Expoziţiile şi colecţiile au acaparat privirile determinându-i pe cunoscători să admire minute în şir cele prezentate. Prof. dr. Constantin Tufan Stan, fin cunoscător al mişcării corale şi cercetător al activităţii vestitului Cor al plugarilor de la Chizătău, a prezentat colecţiile : Tradiţie şi Contemporaneitate “Olimpiadele corale din Chizătău în perioada 1922 – 1927”, graficianul şi poetul Gheorghe Bălan. Costume populare şi elemente de etnografie au expus Vasi Gheorghiţă Puiu, Ioan Popovici, Elena Diana Pistrui din comuna Belinţ, de care aparţine Chizătăul. La această secţiune şi Recaşul a avut o participare consistentă prin opt reprezentanţi , fiind urmată de arta fotografică şi expoziţia de pictură, cu şapte concurenţi.
Şi la Chizătău gastronomia tradiţională a fost dominată de produsele de post. Belinţenii ştiu cum să-şi pună în valoare fiecare preparat, cu denumirea specifică şi detalii legate de momentul şi motivul ales pentru consumarea lui, legate, bineînţeles de obiceiuri şi datini strămoşeşti.
Spectacolul-concurs s-a bucurat de un public interesat. Au fost arondate şase localităţi: Secaş, Brestovăţ, Ghizela, Topolovăţ, Lugoj, Recaş şi Belinţ. La formaţia de dansuri de la Secaş am admirat costumele frumoase şi dansurile ţigăneşti de la secţiunea etnii. Fetele de la Brestovăţ au cântat şi au jucat pline de elan tineresc. De la Lugoj a venit un copil frumos şi talentat, de 11 ani, Adorian Ioan Drăgoi.
Recaşul se mândreşte cu Fanfara Casei de Cultură “Ion Cojar”, cu dansurile sârbeşti prezentate de formaţia din Stanciova, cu formaţia de dansuri “Recăşeana”, pregătită de doi profesionişti de la Ansamblul “Banatul”, Floare şi Grigore Munteanu.
Cel mai mare program l-a avut comuna Belinţ, cu satul gazdă – Chizătău, spunându-şi cuvântul experienţa din anii trecuţi. La ediţia precedentă Belinţul a ocupat locul al II-lea. Cele 17 puncte din program au fost aranjate în aşa fel încât publicul să aibă parte de diversitate: tarafuri, solişti vocali şi instrumentişti, recitatori de poezie dialectală şi teatru popular, formaţii mixte de dansuri, ansambluri şi obiceiuri, grupul vocal al Şcolii Gimnaziale din Belinţ.
Vremurile de odinioară parcă au reînviat odată cu prezentarea momentului “La şezătoare” pus în scenă de locuitori ai Chizătăului şi membri ansamblului “Hora Belinţului”, iar sonorităţile pieselor corale “Negruţa” şi “Coasa” de Ion Vidu, prezentate de Corul Plugarilor din Chizătău, cu un preot în sutană, dirijor, au avut un efect fascinant.
În calitate de invitat, Ansamblul “Cununa Timişului” din Ghiroda, pregătit de coregrafii Brânduşa şi Nicolae Stănescu şi dirijorul Adrian Scorobete, împreună cu Ciprian Pop, solistul care a şi prezentat programul, a încheiat faza zonală a Festivalului-concurs “Lada cu zestre” din acest an.
Faza finală se va desfăşura la Timişoara, în mijlocul lunii mai.
În ediţia de miercuri a emisiunii “Din suflet pentru tine”, împreună cu doamna Adela Popa, şef serviciu cultură în cadrul Consiliului Judeţean Timiş, care a fost prezentă în toate cele opt centre de desfăşurare, vom face o sinteză a celor descoperite în “Lada cu zestre” în acest an.
Daniela Băcilă