FOTO / Târgul Meșterilor Populari de la Moneasa
Zile frumoase în acest an la Târgul Meșterilor Populari din Stațiunea Moneasa, eveniment ajuns la a XIX-a ediție.
Articol de Daniela Bacila, 29 august 2022, 14:29
Meșterii populari reprezintă una din cele mai valoroase comori ale unei națiuni, ei fiind ambasadorii tradițiilor și patrimoniului cultural ale zonelor reprezentative dintr-o țară. Cu nenumărate îndeletniciri, de la sculptatul în lemn și țesut, până la ceramică sau realizarea de obiecte decorative din diverse materiale, artizanii asigură păstrarea tehnicilor și obiceiurilor tradiționale precum și transmiterea acestora din generație în generație.
Pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică, s-au desfășurat cinci ateliere susținute de meșteri populari (atelier de împletit nuiele, atelier de cusut, atelier de prelucrat lemn, atelier de pictură pe lemn și atelier de realizat podoabe din mărgele).
Localnicii și turiștii aflați în stațiunie au putut admira și achiziționa o diversitate impresionantă de obiecte: piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, obiecte decorative din paie și pănuși, obiecte decorative din ceramică și sticlă, podoabe de sticlă, ornamente din dantelă și hârtie, picturi, icoane, mirodenii și multe altele.
Am avut bucuria să-i revedem și în acest an pe unii dintre ei: țesătoarea Maria Bun din Șicula, împletitorul în nuiele Constantin Perva din Ineu, pălărierul Petru Crișan din Pâncota, artizanii Radu și Elena Botaș din Apateu, Viorica Știubei din Dobrești Bihor, am descoperit alți pasionați de meșteșuguri, printre ei și lutierul Marius Mihuț din Cihei, Bihor, tezaur uman viu, recunoscut pentru măiestria viorilor cu goarnă și alții.
Mărturiile lor despre aceste preocupări atât de migăloase care nu le aduc neapărat câștiguri materiale și totuși continuă să le practice și se străduiesc să le promoveze, vom aduce în curând la emisiunea “Din suflet pentru tine”.
Vicepreședintele Consiliul Județean Arad, Ionel Bulbuc, acordă tot sprijinul acestor gen de manifestări organizate prin Centrul Cultural Județean, aflându-se în mijlocul lor an de an.
Târgul Meșterilor Populari s-a desfășurat în paralel cu Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Țara Zarandului, ediția cu numărul 52, asupra căruia vom reveni cu detalii.
Daniela Băcilă
Foto: Daniela Băcilă și Consiliul Județean Arad