FOTO / Zestrea de la Alioș – Valeria Filip
În cei 13 ani de existență, Festivalul “Lada cu zestre” a stimulat nu numai mișcarea artistică de amatori din județul Timiș, înființându-se o serie de formații, grupuri, ansambluri, ci și meșteșugarii, colecționarii și pasionații de gastronomie tradițională, care se întrec în etapele concursului organizat de Centrul de Cultură și Artă, finanțat de Consiliul Județean Timiș, desfășurat cu sprijinul (mai mare sau mic, factorul uman rămâne decisiv în acest caz) Primăriilor și Consiliilor Locale din județ, participanții dorindu-și să se numere printre laureați.
Articol de Daniela Bacila, 21 mai 2019, 11:15
În urmă cu un an, la etapa zonală de la Dumbrăvița am admirat exponatele doamnei Valeria Filip de la Alioș, care participa la două secțiuni: expoziții – meșteșuguri și gastronomie. Contemplând broderiile și dantelăriile, doamna Valeria ne spune că are mult mai multe acasă și ne invită să le vedem. Timpul a zburat și nu am reușit să ne ținem promisiunea, dar când ne-a spus cu mândrie că anul acesta a luat Premiul I, am lăsat totul deoparte și am ajuns la Alioș înainte de Gala Festivalului, ediția a XIII-a.
Gazdă primitoare, bănățeană mândră, gospodină harnică, ne arată mai întâi curtea și grădina pe care o lucrează singură, la cei 70 de ani, apoi, pe îndelete fiecare lucrușor brodat sau cusut cu mâna ei, de care nu s-ar despărți pentru nimic în lume. Și-a aranjat ca de sărbătoare fiecare cameră, și-a expus diplomele, ne-a povestit despre copilăria ei, cum a învățat singură meșteșugurile. Ne spune cu exactitate câți ani, câte luni și câte zile a lucrat până la pensie. Gătește cu pasiune pentru nunți, botezuri, înmormântări, pomeni, probabil că nu există familie în Alioș care să nu fi apelat la serviciile ei. Înainte vreme mergea la piață cu produsele proprii, acum, are clienți care vin să le ia direct din grădină sau le pune ea murături, dulcețuri.
O incursiune printre amintirile tinereții ne scot la iveală o femeie “drăcoasă” (spune chiar ea), ambițioasă, căreia îi plăcea cântecul și dansul, cunoștea jocurile specifice interpretate de muzicanții satului sau de Taraful de la Firiteaz, obiceiurile locului. Îi pare rău că nu se mai păstrează și satul a devenit unul îmbătrânit.
Toate acestea și încă altele povestite în grai bănățean cu glasul său blând și ilustrate cu înregistrări din Fonoteca Radio cu Taraful de la Firiteaz, vă invit să le ascultați miercuri, 22 mai, după știrile și anunțurile de la ora 9:00, pe unde medii 630 kHz și on-line pe www.radiotimisoara.ro.
Daniela Băcilă
foto: Daniela Băcilă