„Grai şi cântec din străbuni” – concurs regional pentru elevi de toate vârstele, la Timişoara
A IX-a ediţie a festivalului organizat de Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara se va desfăşura mâine, 25 noiembrie, începând cu ora 9:00, în sala de concerte „Mihai Perian”. Au fost selectaţi 140 de elevi, de la ciclul primar până la cel liceal, din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara şi Bihor.
Articol de Daniela Bacila, 24 noiembrie 2016, 10:36 / actualizat: 24 noiembrie 2016, 15:13
Concursul cuprinde trei secţiuni:
- Recitare în grai popular
- Interpretare instrumentală
- Interpretare vocală
Scopul manifestării este implicarea elevilor şi cadrelor didactice în activităţile cultural-artistice, care au ca ţintă promovarea şi conservarea folclorului românesc şi răspândirea lui în rândul tinerilor. Prof. dr. Marius Cîrnu, directorul Instituţiei, a susţinut acest proiect, dându-i importanţa cuvenită în paleta manifestărilor organizate de Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timişoara.
Prof. Alina Micşa – coordonator proiect:
” Interesul sporit pentru folclor, dovedit în egală măsură de elevi şi cadre didactice din mediul rural şi urban, înaltul nivel artistic la care s-au prezentat laureaţii ediţiilor precedente, ne îndreptăţeşte dorinţa de a organiza anual acest festival.”
Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean şi se află pe agenda Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Pentru viitor se doreşte extinderea secţiunilor, ne spune prof. Alina Micşa:
“Faptul că, ansamblurile de dansuri populare constituite pe lângă şcolile din judeţul nostru nu au spaţiu de manifestare, ne-a determinat să adăugăm, începând de anul viitor,şi o secţiune dedicată acestora.”
Specialiştii cooptaţi în juriu arată grija organizatorilor pentru dezvoltarea manifestării în parametri valorii şi calităţii. În fiecare an este invitată şi o vedetă. Din juriul secţiunii muzicale, anul acesta va face parte, Andreea Voica.
Acompaniamentul instrumentiştilor şi soliştilor vocali este asigurat de orchestra “Junii Banatului” a C.N.A. “Ion Vidu”, condusă de prof. Aurel Loga, acestora, alăturându-se în fiecare an şi alţi instrumentişti, absolvenţi ai colegiului.
Publicul este invitat să participe la toate secţiunile festivalului: la ora 9:00 va începe secţiunea de recitare în grai, iar la ora 13:00, secţiunea muzicală, cu solişti instrumentişti şi solişti vocali.