Grupul vocal “Podgorenii” din Șiria Arad în direct la Radio Timișoara
Edițiile speciale ale emisiunii “Din suflet pentru tine” aduc sărbătoarea în casa Radio. Grupul vocal “Podgorenii” din Șiria Arad ajunge în cabina de emisie vineri, 22 decembrie. De la ora 10:00, o parte a membrilor grupului ne vor aduce colinde (unele în primă audiție) și cântece populare.
Articol de Daniela Bacila, 21 decembrie 2023, 12:18 / actualizat: 25 ianuarie 2024, 14:04
“Grupul vocal bărbătesc “Podgorenii” condus de prof. Victor Șofrag, vine prin repertoriul său în întâmpinarea dorințelor de manifestare artistică a localnicilor. Abordând un repertoriu variat s-a impus în viața cultural artistică a Șiriei. CD-ul cu prelucrări de folclor cât și cel de colinde ne-au convins de seriozitatea cu care se muncește în acest colectiv.[…] „Serenada la Șiria” ne transportă în veacuri trecute, dar a căror frumusețe răsună cu multă dăruire în glasul podgorenilor.” – Gelu Stan
O tradiție existentă la Șiria încă din secolul al XIX-lea prin Corul plugarilor dirijat de învățătorul Nicolae Ștefu, o dorință de a menține vie memoria unei activități artistice impresionante a corului mixt care prin anul 1976 număra în jur de 100 de membri obținând premii și trofee importante, între care Trofeul “Ciprian Porumbescu” la Suceava în anul 1970, au fost factorii decisivi pentru grupul care a fost înființat în urmă cu 18 ani “Podgorenii”: Ioan Mocuța Crișan, Oanea lu’ Fița din Comnăuș, Teodor Olariu, Dodu Băța (viceprimar), Teodor Pera și Dodu Pera, cu toții angrenați în actul artistic înainte de ’89, ne mărturisește coordonatorul grupului, prof. Victor Șofrag.
Reînvierea tradiției care s-a pierdut după anii ’90 și promovarea folclorului zonal au constituit obiective de la sine înțelese pentru cei care s-au afiliat grupului, indiferent de ocupație sau vârstă: elevi, studenți, cântăreți bisericești, agricultori, profesori, șoferi. Primele apariții în public au avut loc la puțin timp de la înființare, în luna decembrie a anului 2004 la Festivalurile de colinde de la Pâncota și Șiria. Repertoriul grupului cuprinde cântece populare tradiționale prelucrate, colinde, romanțe, cântece patriotice și cântări bisericești. În cei 18 ani au fost imprimate 4 CD-uri.
Participarea la evenimentele culturale din zonă precum 125 de ani de la nașterea compozitorului Emil Monția (17 dec. 2006), Festivalul coral memorial Doru Șerban (8 dec. 2007), 90 de ani de administrație românească la Arad (2010), prezențe la evenimente din Ungaria, apariții la posturile de televiziune și în emisiuni radio, includerea grupului în spectacole și festivaluri de anvergură sunt realități palpabile care ne îndreptățesc să credem cu tărie în parcursul admirabil al Grupului Podgorenii.
Ne puteți urmări vineri, 22 decembrie, de la ora 10:00 pe AM 630 kHz, online pe www.radiotimisoara.ro/ascultă selectând frecvența AM și în format video pe pagina de Facebook: Radio Timișoara.
Daniela Băcilă