Instrumentistul bănăţean Marian Rădulescu s-a stins în această dimineaţă
Din aceeaşi generaţie cu Luca Novac, clarinetistul Marian Rădulescu din Maciova, comuna Constantin Daicoviciu, şi-a împletit drumurile artistice cu cei mai renumiţi instrumentişti din Banat: Petrică Vasile, Ion şi Viorel Bălan, Stanciu Tită, Sandu Florea. Născut în octombrie 1941 el a moştenit muzicalitatea de la mama lui, Elena Rădulescu. În mijlocul muzicanţilor a învăţat să cânte la clarinet la vârsta de 11 ani, apoi a trecut la taragot şi saxofon, însă clarinetul e cel care îi aduce renumele.
Articol de Daniela Bacila, 14 decembrie 2019, 12:38
“Între anii 1961 şi 1963 Marian Rădulescu şi-a satisfăcut stagiul militar la Slatina-Olt, împreună cu Luca Novac. În primul an de cătănie a avut loc un Concurs de interpretare instrumentală, pe unitate. La acel concurs a participat împreună cu Luca Novac. Au cântat în duet, ambii la saxofon, obţinând premiul întâi.
În 1965, s-a angajat la Orchestra „Lazăr Cernescu” („Doina Banatului”) din Caransebeş, unde, până în 1970, a cântat la clarinet, alături de alţi mari suflători, printre care Petrică Vasile (taragot), Luca Novac (taragot), Ion Bălan (saxofon), Viorel Bălan (saxofon), Stanciu Tită (trompetă), Sandu Florea (trompetă). A cântat sub bagheta dirijorilor Nicolae Perescu şi Laci Perescu.” (Ştefan Isac – “Pe urmele Doinei Banatului”).Şi nouă şi tuturor celor interesaţi, preotul Petru Gărău de la Jebel ne-a pus la dispoziţie o serie de date despre instrumentiştii bănăţeni, între care şi Marian Rădulescu.
Între anii 1966 şi 1969 a urmat cursurile Şcolii de Artă Populară din Lugoj la clasa profesorului pe Ioan Unc. La înfiinţarea Ansamblului “ Banatul”, în 1970, Marian Rădulescu împreună cu Luca Novac, Radu Vincu, Ilie Nedelea au fost cooptaţi în proaspătul ansamblul, unde dirijorul Gelu Stan a ştiut să le pună în valoare calităţile fiecăruia. Timp de 15 ani, până în 1985, a cântat aici alături de alţi instrumentişti: Aurel Negrea, Ionel Acea, Luţă Popovici, Mihai Donca.
“În 1985 părăseşte Ansamblul „Banatul”, împreună cu Luca Novac, şi se angajează la nou-înfiinţata Orchestră „Auto” din Timişoara, unde dirijor era acordeonistul Nelu Perescu, fiul fostului dirijor de la Caransebeş, Nicolae (Lae) Perescu. Locuind în Lugoj şi pentru a evita naveta zilnică la Timişoara, în 1988, Marian Rădulescu a părăsit Orchestra „Auto” din Timişoara şi s-a angajat la Restaurantul „Dacia” din Lugoj, unde a cântat până în anul 2000, când s-a pensionat. Atunci când nu a avut turnee şi concerte, a cântat la nunţi, botezuri şi nedei. A cântat cu mai mulţi suflători, dintre care amintim, în tinereţe, Ghiţă Ciocârnău – dascălul său, şi Luţă Popovici, după care, timp de 20 de ani, a cântat alături de Luca Novac şi profesorul Dorin Cuibaru.”
Anicuţa Popovici, fiica taragotistului Luţă Popovici ne-a dat vestea tristă în această dimineaţă. De la ea aflăm că în ultima perioadă a fost bolnav, fiica mai mare, Corina, îngrijindu-l cu toată dragostea ei care o suplinea, oarecum, pe cea a fiicei mai mici stabilită în Australia.
Înmormântarea va avea loc luni, 16 decembrie, la ora 12:00, la cimitirul din Lugoj.
Dumnezeu să-l odihnească…
Daniela Băcilă