Instrumentistul şi dirijorul Petrică Paşca la 65 de ani, medalion muzical la “De dor şi drag”.
Numele lui Petrică Paşca a devenit strâns legat de cel al Orchestrei profesioniste „Rapsozii Zărandului” din Arad, formaţie de vârf în ierarhia valorilor interpretative româneşti.
Articol de Daniela Bacila, 8 februarie 2016, 11:05 / actualizat: 8 februarie 2016, 15:16
Petrică Paşca s-a născut la 5 februarie 1951 la Covăsânţ. A început să cânte la taragot de la vârsta de 16 ani. Între anii 1968 – 1969 a activat la Orchestra Populară a Filarmonicii din Cluj. Din 1971, timp de 10 ani, a fost angajat la formaţia similară din Arad, iar mai târziu a condus taraful Cooperativei Meşteşugăreşti din Arad.
Nucleul instrumentiştilor de excepţie de la Filarmonica Populară din Arad, din care făcea parte Petrică Paşca, s-a bucurat de îndrumarea cercetătorului şi etnomuzicologului Ioan T. Florea (originar tot din Covăsânţ), considerat cel mai bun cunoscător al folclorului arădean dar şi al ţinuturilor învecinate. El a ştiut să pună în valoare un repertoriu atât de valoros din Ţara Zarandului fructificând tehnicile instrumentale ale tarafurilor din Podgoria Aradului. Culegerea „Folclor muzical din judeţul Arad, 500 de melodii de joc” apărută în anul 1975 a fost considerată de Tiberiu Alexandru una dintre cele mai bune lucrări de acest fel apărută în ultimele decenii.
În anul 1990 „Rapsozii Zarandului” capătă statutul de formaţie profesionistă. Tot ce se realizează aici poartă amprenta lui Ioan T. Florea: repertoriu, valoare tradiţională, interpretare adecvată până în cele mai mici detalii. Dirijorul Petrică Paşca respectă cu sfinţenie cele învăţate de la maestrul său. Orchestra, în actuala componenţă, şi-a definit o manieră proprie de interpretare, de valorificare a folclorului zonal, cu sonorităţi specifice care amintesc de tarafurile de odinioară. Înveşmântarea acompaniamentelor este axată de asemenea pe sonoritatea armoniilor pe care o dau cvartetele folclorice instrumentale, în trecut, atât de numeroase în regiune, azi, pe cale de dispariţie.
Nu de puţine ori, Petrică Paşca a lăsat deoparte activitatea solistică în favoarea orchestrei pe care o conduce. Înregistrările pe care le-a realizat, un disc Electrecord, o casetă audio, un CD, în anul 1997, adună cântece reprezentative din Ţara Zarandului, Câmpia Aradului, Podgoria Aradului, Ţara Moţilor. Sunetul cald al torogoatei sale, fineţea interpretării, tehnica instrumentală bine dozată, vin să întregească portretul unui artist de excepţie.
În spectacolul aniversar Radio Timişoara – 60 de ani, desfăşurat la Sala Capitol din Timişoara în 5 mai 2015, a fost unul dintre invitaţii de onoare. Pentru că a împlinit de curând 65 de ani, îi dorim lui Petrică Paşca ani mulţi cu sănătate şi realizări frumoase în continuare!