Nicoleta Voica sărbătorită de ziua ei la Radio Timișoara
Pentru Nicoleta Voica folclorul și cântecul popular reprezintă „prima rază de lumină, locul unde deschizi ochii, zâmbetul mamei, gustul mâncării tradiţionale, curăţenia sufletească şi trupească, bucuria de a trăi lângă cei dragi, bucuria vieţii, dragostea de a trăi şi a asculta vorbele, cântecele, obiceiurile sau costumul popular.”
Articol de Daniela Bacila, 24 aprilie 2018, 13:36 / actualizat: 2 februarie 2024, 20:20
Nicoleta Voica a văzut lumina zilei la poale de Semenic, la Reşiţa, în 25 aprilie 1956, fiind prima din cei cinci copii care aveau să vină pe lume în casa familiei Alexa. La vârsta de 6 ani a fost înfiată de bunicii din partea mamei şi în felul acesta a primit numele Voica. Înconjurată de dragostea părinţilor şi bunicilor cântecul popular şi-a găsit un loc firesc în sufletul ei deschis spre frumuseţe. Nici jocul nu i-a fost departe, cum era de aşteptat într-un ţinut cum e Banatul montan, în care toată lumea ştie să cânte şi să joace. Străbunicul – Moş Tie –a învăţat-o să joace, iar acum, noi regăsim amintirea neştearsă a acelor ani în cântecele Nicoletei. Bunicul său era cantor la biserică iar Nicoleta, însoţindu-l, a învăţat de timpuriu să cânte „Apostolul”. Sunt ani care şi-au lăsat amprenta asupra omului şi artistului care a devenit.
La 15 ani Nicoleta Voica a devenit dansatoare la Ansamblul „Semenicul” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa iar după doar câteva luni a fost inclusă în spectacole şi ca solistă. Regretatul coregraf Afilon Laţcu i-a remarcat calităţile vocale, a îndrumat-o, a sprijinit-o, cu ajutorul său şi a lui Ion Munteanu, un alt fin cunoscător al valorilor tradiţionale locale, a reuşit să-şi alcătuiască propriul repertoriu culegând melodii şi texte care prin interpretarea ei au devenit adevărate şlagăre. În anul 1972, Nicoleta Voica a avut prilejul să cânte la Ansamblul „Semenicul” sub îndrumarea dirijorului Nicolae Perescu. În acelaşi an a participat la Festivalul-concurs „Cântec nou în Mehedinţi”, care a constituit rampă de lansare pentru mulţi interpreţi.
La 18 ani a câştigat „Floarea din grădină”, trofeu ce i-a deschis alte drumuri spre consacrare pe plan naţional: apariţii la radio şi televiziune şi imprimarea primului disc la Casa de discuri Electrecord „Eu mi-s floarea florilor”, în anul 1978.
Fire ambiţioasă, puternică şi plină de vivacitate, Nicoleta Voica a răspuns tuturor provocărilor vieţii cu seninătate şi căutându-şi forţa în cântec. De cei doi copii este nespus de mândră. Andreea, care a urmat-o pe scenă de la 6 ani iar acum şi-a făurit propriul nume şi Edi, care, aşa cum spune în cântec, îi semănă bine. Cei 11 ani petrecuţi în Statele Unite ale Americii i-au arătat că nu-şi va putea lăsa niciodată Banatul drag pe care l-a cântat şi îl cântă mereu.
Firea ei încrezătoare, deschisă, volubilitatea şi apariţiile electrizante i-au deschis şi o altă cale, aceea de moderator al unor emisiuni la diverse posturi de televiziune, o postură în care din nou se simţea mai mult decât bine. Dar cântecul, scena, publicul iubitor de folclor nu sunt lăsate deoparte.
Pe parcursul anilor Nicoleta Voica a totalizat zeci şi chiar sute de cântece pe discuri LP, unul single, discuri colective, casete audio, înregistrări radio şi CD-uri. Trei albume imprimate toate odată cu Orchestra Radioteleviziunii din Novi-Sad arată puterea de muncă a Nicoletei Voica, pasiunea ei pt. cântec, inspiraţia şi forţa interioasă dominată în totalitate de viaţa artistică.
Pe proiectele recente ale artistei își lasă amprenta managerul ei de brand, Alin Bagiu.
O vom sărbători la Radio Timișoara, joi, 26 aprilie, după știrile de la ora 9:00, printr-o emisiune specială pe care o veți putea urmări și în format video pe pagina de Facebook Radio Timișoara LIVE-VIDEO, pe lângă frecvența noastră AM 630 kHz și pagina de internet www.radiotimisoara.ro/ascultă.
Daniela Băcilă