Medalion muzical Ioana Radu la “De dor şi drag”
Ioana Radu s-a născut la 17 februarie 1917 într-o familie care avea deja trei copii: Maria, cunoscuta artistă de mai târziu Mia Braia, Gigiu şi Nuna. Pe numele ei adevărat Eugenia (Jana) Braia, Ioana Radu a absolvit Liceul “Elena Cuza” din Craiova. În anul 1936 a poposit pentru prima oară într-un studio de înregistrări, la Radio Bucuresti. Dirijorul Alfred Alessandrescu a ascultat-o şi a realizat ce comori puteau răsări din glasul ei. A îndrumat-o către un concurs folcloric organizat de Radiodifuziunea Română. Din 800 de concurenţi au fost selectate două Eugenii: Braia si Nedelea. Compozitorul Fili Ionescu le-a botezat artistic: pe Eugenia Braia – Ioana Radu, pe Eugenia Nedelea – Rodica Bujor.
![Medalion muzical Ioana Radu la “De dor şi drag” Medalion muzical Ioana Radu la “De dor şi drag”](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2016/02/Ioana-Radu-2.jpg)
Articol de Daniela Bacila, 17 februarie 2016, 10:55
Ioana Radu s-a afirmat rapid, cânta la radio în emisiuni transmise in direct, cânta în restaurante şi pe terase. Au început sa vină contractele şi imprimările alături de orchestrele cele mai cunoscute ale vremii conduse de Vasile Julea, Nicuşor Predescu si fraţii Stănescu, apoi concertele şi turneele.
Anul decisiv în cariera artistei a fost 1947. Violonistul Grigoraş Dinicu, compozitorul “Ciocârliei”, a fost sărbătorit la Ateneul Roman la implinirea a 40 de ani de carieră. În spectacolul festiv, Ioana Radu a cântat alaturi de Maria Tănase, Rodica Bujor, Fănica Luca si Ion Luican, acompaniată de orchestra Barbu Lautaru ce avea 80 de instrumentişti.
Încă din copilărie aduna cântece într-un caiet şi n-a renunţat la obicei şi la notiţele sale nici după ce a ajuns pe culmile succesului. La împlinirea vârstei de 70 de ani Electrecordul îi imprima două discuri, Harry Negrin publica volumul “Romanţa unei vieţi – Ioana Radu”. În acel an, 1987, a fost sarbatorită printr-un mare concert organizat de Florentina Satmari la Sala Radiodifuziunii Române. Au urcat pe scenă Ala Baianova, Florin Georgescu, Corina Chiriac, Nicolae Niţescu, Angela Similea, Elvira Cârje, Dorin Teodorescu, şi mulţi interpreţi de folclor.
Ioana Radu s-a stins la 18 septembrie 1990, la Bucuresti.
Se împlinesc astăzi 99 de ani de la naşterea artistei. De la ora 21:15, pe AM 630 kHz şi pe www.radiotimisoara.ro, Daniela Băcilă vă invită să urmăriţi un medalion muzical Ioana Radu, cu cele mai frumoase romanţe şi cântece ale sale.