Mircea Cârţişorean – interpret sibian şi slujitor al frumosului tradiţional, la “Din suflet pentru tine”
Născut la 12 februarie 1981 în localitatea sibiană Cârţa, de la care şi-a luat şi numele de scenă, Mircea Cârţişorean îşi arată iubirea pentru melosul folcloric şi respectul pentru slujitorii săi nu numai pe scenă ci şi în întreaga sa activitate în presa scrisă şi la diverse posturi de televiziune.
![Mircea Cârţişorean – interpret sibian şi slujitor al frumosului tradiţional, la “Din suflet pentru tine” Mircea Cârţişorean – interpret sibian şi slujitor al frumosului tradiţional, la “Din suflet pentru tine”](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2016/02/mircea-cartisorean.jpg)
Articol de Daniela Bacila, 26 februarie 2016, 13:14 / actualizat: 27 februarie 2016, 7:40
A absolvit un seminar teologic de confesiune creştin adventistă, este licenţiat în psihologie şi are studii în drept iar muzica populară rămâne la rangul de mare pasiune fără să fie un solist profesionist sau un artist care să trăiască din cântat. Locurile natale l-au inspirat mereu, oamenii pe care i-a întâlnit la începutul carierei şi de-a lungul activităţii sale şi-au lăsat o puternică amprentă asupra caracterului său. Îi numeşte de câte ori are ocazia pe folcloristul Ioan T. Florea şi coregraful Viorel Nistor întâlniţi la primul său loc de muncă de la Şiria, judeţul Arad, unde a predat limba română, pe dirijorii cu care a lucrat la imprimarea cântecele adunate pe câteva albume, soliştii alături de care a cântat pe marile scene din ţară.
Fragment din interviul realizat de Daniela Băcilă:
Drumurile vieţii l-au purtat înspre Banat. Din anul 2011 a început colaborarea cu Asociaţia Cultural Artistică Făgeţeana din Făget coordonată de omul de cultură Ioan Gheorghe Oltean. Împreună au demarat o serie de proiecte culturale, spectacole de televiziune, publicări de cărţi şi reviste, acţiuni legate de revitalizarea tradiţiilor şi obiceiurilor din multe zone folclorice. Mircea Cârţişorean şi-a făcut un crez din a readuce în atenţia publicului interpreţi care la vremea lor au scris pagini valoroase în istoria vieţii folclorice româneşti.