Omagiu lui Petre Săbădeanu printr-un festival – concurs, la Târgu Mureş
În luna martie s-au împlinit cinci ani de când interpretul cântecului ardelenesc, Petre Săbădeanu, a luat calea dalbului pribeag. Prin glasul său curat, frumos, amplu, a slujit cântecul popular de pe Valea Mureşului peste 50 ani.
Articol de Daniela Bacila, 17 noiembrie 2016, 13:47
A fost profesor doctor inginer, membru al Academiei Oamenilor de Știință, președintele Societății de Istorie și Retrologie Agrară din România. A publicat 20 de cărți, a fost autorul a 300 de articole apărute în revista de profil, a susținut 500 de referate în domeniul economiei agriculturii și dezvoltării rurale la diverse simpozioane și sesiuni științifice în țară și străinătate.
Petre Săbădeanu s-a născut la 2 noiembrie 1933 în comuna Sântana din judeţul Mureş. A crescut cu dragostea pentru melosul popular, zona folclorică a Văii Mureșului fiind o zonă deosebit de frumoasă, bogată în folclor, pe care el a reprezentat-o cu atâta strălucire. S-a făcut remarcat în timpul studenţiei alături de Ansamblul de cântece şi dansuri al studenţilor din Bucureşti, debutând în anul 1954. Primele înregistrări le-a realizat cinci ani mai târziu (1959) cu orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii.
Pe parcursul anilor a înregistrat peste 100 de piese: doine, învârtite, purtate, hațegane, cântece de nuntă, de cătănie, de petrecere și romanțe.
Din iniţiativa interpretului Nelu Şopterean, la sfârşitul acestei săptămâni va avea loc prima ediţie a Festivalului “Petre Săbădeanu”, în Sala Palatului Culturii din Târgu Mureş.
Concursul se adresează tinerilor interpreţi din întreaga ţară care se pot înscrie pe adresa festivalpetresabadeanu@yahoo.com sau la nr. de telefon 0745 667 814.
Festivalul va începe sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 18:00.
Zece interpreţi din zonă vor susţine recitaluri după gala laureaţilor, duminică, 20 noiembrie la aceeaşi oră.