Piese de cojocărit de sărbătoare, expuse la Timișoara
Cojoace, burdicuri, becheşe sau bunde, de sărbătoare, din Banatul de Câmpie sunt expuse la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, până la jumătatea lunii august. Expoziţia cuprinde piese de la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, specifice zonelor etnografice: Timișoara, Deta – Ciacova, Buziaș, Lugoj şi Sânnicolaul Mare, spune muzeograful Marius Matei.
Articol de Carla Chiu, 28 iulie 2014, 14:40
„Acestea au fost și cele mai importante centre de cojocărit din Banat. Sunt în jur de 20 de piese, iar selecția s-a făcut destul de greu, din ceea ce avem noi în colecție. Pe teren nu mai există astfel de piese.”
Piesele sunt realizate prin diferite tehnici şi fac parte din Colecția de Patrimoniu a Muzeului satului Bănățean. Valoarea lor ţine de materialul folosit, punctul de cusătură sau diversitatea culorilor. Piesele sunt realizate din blană și piele de oaie, ornamentată prin diferite tehnici. Unele prin perforare, altele prin brodare cu lână sau cu mătase colorată.
Un lucru interesant este că toate piesele sunt făcute de meşteri cojocari bărbaţi, spune Marius Matei.
„Toate sunt făcute de bărbați, sunt prelucrate, cusute, sunt realizate cu o migală extraordinar de mare. Îmbină culorile cu un gust și un rafinament extraordinar. O atestare concretă există din 1362, când un meșter pielar, împreună cu un fierar se judecă cu un anume motiv. Această dată este luată drept dovada că există o permanență a cojocăritului în Banat.”
Timişorenii pot vedea piese de cojocărit din Banatul de Câmpie din mai multe zone etnografice expuse Muzeul Satului Bănăţean, până pe 15 august. Expoziția poate fi vizitată zilnic, între 9.00 și 18.00.