Ștefan Isac, de 60 de ani în slujba folclorului autentic / VIDEO-LIVE
Miercuri, 6 martie, după știrile orei 9:00, Ștefan Isac este invitatul emisiunii „Din suflet pentu tine”. Ne puteți urmări pe AM 630 kHz, online pe www.radiotimisoara.ro și în format video pe Facebook: Radio Timișoara.
Articol de Daniela Bacila, 5 martie 2024, 10:40
Interpretul cărășean, Ștefan Isac, s-a născut pe Valea superioară a Timişului, în satul Ilova, comuna Slatina Timiş, la 16 mai 1946. A moştenit calităţile vocale de la tatăl său dar, ca să poată ajunge la performanţă, tânărul Ştefan Isac a considerat că trebuie să-şi cultive vocea.
A urmat școala primară la Ilova, gimnaziul la Slatina Timiș, apoi cursurile liceale la Școala Medie Tehnică Horticolă de la Arad. Încă de când era elev a început să cânte cu Orchestrele din Caransebeș, ale Casei de Cultură, Cluburilor C.P.L. şi C.F.R.
2024 este anul în care Ștefan Isac marchează 60 de ani de la debut, 60 de ani de la prima apariție televizată
A debutat la vârsta de 18 ani, în 1964, la concursul „Tinere talente” unde a obţinut locul I, fiind remarcat de dirijorul și directorul Ansamblului “Doina Banatului” – Nicolae Perescu. În același an, 1964, apare pentru prima dată la televizor, la emisiunea “Viața satului”. În timpul satisfacerii stagiului militar la Cluj – Napoca a fost solist al secţiei de folclor din cadrul Ansamblului de Estradă al Armatei, la un concurs captându-i atenția dirijorului Ionel Budişteanu.
Reîntors acasă a reluat colaborările cu aceleaşi formaţii din adolescenţă. În anul 1969 la înfiinţarea Ansamblului „Semenicul”, mai întâi la Caransebeş, apoi la Reşiţa, a fost cooptat, la început ca dansator, apoi ca solist vocal. De-a lungul anilor a efectuat turnee în Anglia, Danemarca, Franţa, Italia, fosta Iugoslavie, Spania, Suedia etc. Colaborările se extind cu formaţii din ţară: din Cluj, Hunedoara, Reşiţa, Heculane, Bucureşti.
Ștefan Isac împrimă primul disc Electrecord în format single în 1976 cu cântecele: „ Mândra mea-i din Ilova”, „Izvoraş cu apă rece”, „Hai mândro pe luncă-n jos”, „ Ce mi-i drag vara mi-i drag”.
Un an mai târziu, Ştefan Isac apare alături de Nicoleta Voica, Ileana Maciovan şi alţi interpreţi, pe un disc intitulat „Tinere talente”. În aceeaşi perioadă realizează imprimări la Radio Timişoara sub supravegherea atentă a domnei Lucia Boleanţu şi debutează la Televiziunea Română.
În perioada 1969 – 1981, concomitent cu activitatea de solist vocal a fost şi îndrumătorul activităţii culturale din Slatina Timiş, comuna sa natală.
“Nu trăiesc din cântece, trăiesc pentru ele”, mărturisește Ștefan Isac
Calitățile lui Ștefan Isac i-au adus popularitatea fără să se zbată: modest şi fidel filonului autentic, nedesprinderea de la sursă, harul său incontestabil. Ori de câte ori realizatorii de emisiuni folclorice poposesc în Caraş îi solicită prezenţa, recunoscându-i meritele.
Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş este formaţia cu care Ştefan Isac a colaborat cel mai mult. “Pe urmele Doinei Banatului și ale slujitorilor ei” este volumul care adună, sub semnătura sa, oameni și fapte ale primei formații profesioniste din Banat, mărturii, documente, fotografii atât de prețioase. Interpretul de folclor este şi autorul broşurii „Luță Ioviță – Barbu Lăutaru al Banatului” şi al volumului „Un om, un nume”, în care prezintă personalităţile marcante din mai multe domenii de activitate din zona capitalei Ţării Gugulanilor.
„Dintre toate distincțiile primite de-a lungul vieții, patru sunt cele mai importante pentru mine:Diploma de Cetățean de Onoare al Caransebeșului, diploma de Senior al Culturii Cărășene acordată de Ministerul Culturii, Diploma de Excelență a Televiziunii Române – la 50 de ani, și distincția acordată de Episcopia Caransebeșului, semnată de P.S. Lucian” – mărturisește seniorul culturii tradiționale cărășene, Ștefan Isac.
Daniela Băcilă