Timișoara are din nou festival de romanțe. „Roze pe Bega”, ediția a V-a, in memoriam Gelu Stan
“Romanța a parcurs un drum lung, uneori ajustat de salturi sau dimpotrivă presărat cu piedici” – susține prof. Mircea Aurel Ciugudean, inițiatorul și organizatorul Festivalului concurs de interpretare și creație a romanței “Roze pe Bega” de la Timișoara, creator de romanțe premiat de multe ori la Festivalul de la Târgoviște, “Crizantema de Aur”, fiind selectat și la ediția din acest an.
Articol de Daniela Bacila, 30 august 2019, 12:48 / actualizat: 31 august 2019, 9:06
La Timișoara, după patru ediții, manifestarea s-a întrerupt, din lipsă de fonduri. Revenirea în acest an, cu ediția a V-a, se pare că a trezit un interes mai mare atât din partea publicului cât și din partea interpreților, fapt îmbucurător pentru Primăria Timișoara, care susține financiar festivalul realizat cu sprijinul Casei de Cultură, Fundaţiei Politehnica și Facultății de Muzică şi Teatru.
În zilele de 11 și 12 septembrie, de la ora 18:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara va avea loc concursul celor 8 interpreți selectați încă de anul trecut, precum și recitalurile soliștilor Zorina Bălan din Craiova, Domniţa Moroşanu din Vaslui, Alexandru Demeter din Ponorel-Alba Sonia Vlaicovici Butaş, George Adam, Dănuţ Irimia Bottner şi Cristian Ioan Ardelean, din Timişoara.
Ediția din acest an este dedicată dirijorului Gelu Stan, care și-a adus o contribuție importantă la realizarea manifestării, atât ca membru al juriului cât și ca muzician și om de radio.
Romanța trebuie privită cu dragoste sinceră pentru că este un gen nemuritor, face parte din patrimoniul cultural și cu tot modernismul ritmurilor, o întâlnim peste tot fiind prezentă, sub un nume sau altul în peisajul muzical al tuturor popoarelor care prețuiesc melodia sincera și trăită: canzonetta, lied sau romance. Într-o lume aflată în continuă prefacere și tumult, romanța răspunde unor cerințe firești de solitudine a omului.
Intrarea este liberă în ambele zile ale festivalului.