Tradiții în zona morilor de apă de la Rudăria | AUDIO-VIDEO & FOTO
Am aflat de la Mătușa Chivuța cum decurge Săptămâna Mare pe Valea Almăjului și cât s-au moștenit tradițiile de altădată, atât din perioada Sărbătorilor , cât și din restul anului.
Articol de Radio Timisoara, 9 mai 2024, 12:58 / actualizat: 9 mai 2024, 14:01
Săptămâna mare și Paștele la Rudăria
Zona Rudăria atrage turiștii interesați de cel mai mare complex mulinologic din Europa de est, majoritatea funcționale și vizitabile, dar iată că asociaţia ”Acasă în Banat” s-a gândit că aceștia trebuie să se poată bucura și de o masă cu specific local. În 27 aprilie, înainte de turul ghidat de la mori, turiștii au fost invitați la un brunch cu meniu tradițional. Am profitat de ocazie pentru a afla de la mătușa Chivuța (mătușa gazdei Maya Craia) cum decurg Săptămâna mare și Paștele în tradiția zonei. Am aflat că pe masă se pot afla de Sărbători, printre altele, celebra brânză de găinușă, pasta de leurdă, mălaiul dulce, mălaiul cu brânză și verdețuri de primăvară, pâinea de casă, plăcintele cu mere, brânză dulce, dulceață de prune, colăreți cu lapte de casă.
Satul de altădată din Banatul de munte
Pentru copiii de altădată faimoasele mori de la Rudăria erau parte din viață, dar copilăria însemna și îngrijirea animalelor și muncă alături de părinți.
Multe dintre amintiri se leagă de tradițiile care însoțeau marile sărbători religioase (Sf. Gheorghe), dar și de obiceiuri ale locului (inclusiv Lunea Cornilor – vedeți și înregistrarea video).
Prelucrarea cânepii aducea alături la șezători femeile satului, era locul de unde practic putea afla ce se întâmplă în comunitate. Le însoțeau fete pline de energie, care lăsau uneori lucru perntru a cânta și juca.
Dialogul cu mătușa Chivuța
Dacă la radio ați auzit de sărbători doar o parte a dialogului, aici vi-l oferim integral în varintă video, pentru a putea și s- o vedeți pe mătușa Chivuța, dar și procovicile de pe gard și … pe una dintre nepoatele ei 🙂
Gospodăria familia Craia din Eftimie Murgu a primit chiar pe 27 aprilie autorizația de punct gastronomic local, ceea ce înseamnă că dacă ajungeți la mori și vă doriți să mâncați ca-n Banat nu trebuie decât să-i treceți pragul!
(revenim cu fotografii și alte secvențe video)