VIDEO – LIVE / Florica Bradu în direct la Radio Timişoara
„Pentru a fi iubit de public şi să fii mereu acolo sus, secretul constă în a fi exigent cu tine însuţi, să respecţi publicul, care este juriul suprem, şi să îl iubeşti din tot sufletul” – mărturisea într-un interviu în anul 2005 Florica Bradu. Talentată, ambiţioasă, frumoasă foc, serioasă, pasionată şi cu o muncă intensă a reuşit să cucerească inimile iubitorilor de cântec din întreaga lume.
Articol de Daniela Bacila, 16 octombrie 2017, 12:11 / actualizat: 17 octombrie 2017, 20:01
Florica Bradu s-a născut la 20 februarie 1945 la Şicula în judeţul Arad, o zonă deosebită a Crişului Alb aflată şi astăzi în atenţia cercetătorilor, o vatră nealterată, reprezentativă pentru creaţia românească. Provine din familia Bîr, ţărani cu o anumită stare, gospodari care sfinţeau locul prin credinţă, hărnicie, prin armonia familială. Tatăl ei a fost un cântăreţ cunoscut în toată zona după glasul său frumos pe care Florica l-a moştenit odată cu calităţile sale muzicale. Încă din clasele primare a fost remarcată la serbările şcolare unde a luat primul contact cu scena care avea să-i aducă mai târziu atâtea satisfacţii. Acasă, avea publicul ei printre vecini, prieteni, bătrâni care veneau să o asculte la postul ei de radio din părul casei, unde se juca transmiţând cântece la cererea ascultătorilor.
Liceul l-a urmat la Arad unde şi-a continuat pasiunea pentru cântec. La 17 ani a participat la preselecţia realizată de o comisie venită de la Bucureşti pentru Ansamblul „Ciocârlia”, atât ca solistă vocală cât şi ca dansatoare. A reuşit la ambele secţiuni dar tatăl ei nu a fost de acord să plece la Bucureşti decât după terminarea şcolii. La Festivalul de la Ineu a fost remarcată de folcloristul Ioan Bradu, care ulterior i-a devenit socru. A insistat să participe la un turneu al Ansamblului „Bihorul” pe Litoral unde l-a cunoscut pe viitorul soţ, Mircea Bradu. Viaţa familială i-a fost împlinită prin naşterea celor trei fete. Atât socrul, folclorist important, cât şi soţul, om de artă şi literatură, au avut un mare rol la începuturile carierei sale. Aşa a ajuns la Oradea, a urmat Facultatea de Filologie, a devenit profesoară dar fără să neglijeze cântecul şi cariera artistică.
Concursul de televiziune „Dialog la distanţă” a fost şi pentru Florica Bradu, ca şi pentru alţi solişti cunoscuţi, un prilej de afirmare. A reprezentat Regiunea Crişana care a concurat cu Bucureştiul iar nota 10 cu felicitări din partea membrilor juriului i-a adus şi o invitaţie în Olanda cu un ansamblu din judeţul Argeş. După acel concurs a intrat în circuitul artistic, în vizorul televiziunii, a realizat turnee în ţară şi în străinătate, înregistrări la radio şi televiziune. Dintre concursurile internaţionale amintim: „Cupa de Cristal” de la Istanbul – Turcia, „Migdalul în floare” din Agrigento Sicilia, unde a cucerit şi premiul de frumuseţe „Miss Primavera Europa”.
Numeroasele turnee au determinat-o să renunţe la catedră, pentru a nu priva elevii de educaţia cuvenită. S-a îndreptat spre Casa Pionierilor, unde şi-a continuat activitatea didactică înfiinţând un cerc de folclor cu micii culegători şi interpreţi. Situaţia generală a vieţii artistice după Revoluţia din 1989 a motivat-o în opţiunea de-a se îndrepta spre Statele Unite ale Americii împreună cu fiica mai mică – Raluca – unde a muncit şi a cântat ocazional, asigurându-i fetei finalizarea studiilor superioare şi făurirea unei cariere peste ocean. A obţinut cetăţenia americană dar după ce şi-a văzut fiica realizată, dorul de casă a fost mai puternic şi după 10 ani s-a întors, păstrând respectul pentru societatea care i-a asigurat un trai demn.
Multe dintre înregistrările Floricăi Bradu sunt realizate sub bagheta regretatului dirijor George Vancu. Melodiile pe care le-a cules de-a lungul anilor sunt adunate în coperţile unei cărţi ce-i poartă semnătura. De-a lungul carierei şi-a îngrijit şi cultivat vocea fără să facă studii speciale de canto. A păstrat emisia naturală, autentică aşa cum cântă ţăranii, i-a dat vocii sale „îmbrăcămintea” adecvată, un ton cât mai plăcut, un timbru specific adăugând interpretarea ei artistică, frumuseţea şi ţinuta scenică ce-au făcut din Florica Bradu o „Doamnă a muzicii populare româneşti”.
Marţi, 17 octombrie, după ştirile de la ora 9:00, Florica Bradu poposeşte pentru prima dată în studio la Radio Timişoara. Emisiunea realizată de Daniela Băcilă o veţi putea asculta pe AM 630 kHz, iar în format video ne puteţi urmări pe https://www.facebook.com/RadioTimisoara.LiveVideo