VIDEO-LIVE / Între muzica tradițională și arta cultă: Georgiana și Dan Necșa în direct la Radio Timișoara
Cum s-a perpetuat talentul în familia Necșa, cum s-a dezvoltat în diverse genuri muzicale, cântece în primă audiție, povești de viață și de scenă, miercuri, 29 martie, de la ora 10:00, la emisiunea “Din suflet pentru tine”. În direct în studio tatăl și fiica, într-o ediție pe care o puteți urmări nu numai pe frecvența cunoscută AM 630 kHz, online pe www.radiotimisoara.ro/asculta, ci și în format video pe pagina de facebook: Radio Timișoara
Articol de Daniela Bacila, 27 martie 2023, 12:39 / actualizat: 29 martie 2023, 16:46
Din octombrie 2016 Georgiana Necșa este angajată a Centrului de Cultură și Artă Timiș ca profesor de muzică populară și ușoară, iar acum, șef serviciu la Școala de Artă. Face parte din Corul Operei Române din Timișoara.
Tatăl ei, Dan Necșa, apreciat interpret al generației sale, este tare mândru de realizările fiicei. O sprijină în alcătuirea repertoriului, au imprimat câteva cântece în duet, iar bucuria de a fi bunic este incomensurabilă.
Născută la Făget în 23 iulie 1994, Georgiana Necșa a moștenit dragul de cântec, calitățile vocale și interpretative de la tatăl ei. Peste toate acestea se așează o muncă perseverentă încă din clasele gimnaziale, la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara unde optează pentru clasa de percuție. Între anii 2007 – 2010 obține patru premii I la Olimpiadele Naționale din Alba Iulia, Cluj-Napoca și Bistrița, la Interpretare Instrumentală, precum și la alte concursuri naționale și internaționale, spre mândria profesoarei ei, regretata Alina Cuibariu.
În ultimii ani de liceu trece însă la clasa de canto clasic, simțind că este ceea ce o reprezintă și mai bine. A absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest Timișoara, unde a s-a specializat apoi cu studii de Master. În acel timp, publicul meloman a avut ocazia să o urmărească pe scena Operei Naționale Române din Timișoara în operetele „Liliacul” de J. Strauss și „Silvia” de E. Kalman, în spectacolele adaptate ale Facultății de Muzică.
Georgiana Necșa este pasionată și de dansul popular. A activat la diverse ansambluri, timp de trei ani fiind angajată pe postul de balerin-dansator la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timişoara.
A obținut în jur de 30 de premii la festivaluri de folclor între care: premiul I la Festivalul Național „Strugurele de Aur”, Jidvei, 2016, Alba Iulia; premiul I la Festivalul Național „Maria Lătărețu”, 2016, Târgu Jiu; premiul I – Festivalul Naţional de muzică populară, instrumentală şi vocală “George Motoia Craiu”, 2015, Oraviţa; premiul I – Festivalul Naţional de Folclor ,,Luţă Ioviţă”, 2015, Caransebeş; premiul I – Festivalul Naţional Concurs „Mariana Drăghicescu”, Timişoara-Buchin, 2014; premiul I – Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zarandului- Moneasa -2014; premiul I – Festivalul Naţional Concurs „Aurelia Fătu-Răduţu”, Bocşa, 2014; premiul I – Festivalul Naţional Concurs „Ana Munteanu”-Buchin, 2013; premiul I – Festivalul Naţional Concurs „Iosif-Sivu şi Cosmin Golban”, Chişoda, 2012, etc.
Cochetează și cu muzica ușoară, îi place muzica corală, se simte atrasă de romanțe, a participat la Festivalul “Roze pe Bega”, toate la un loc dându-i posibilitatea să se exprime din punct de vedere artistic.
Daniela Băcilă