Violonistul Radu Vincu împlineşte 70 de ani !
Prin vârtejurile tehnologiei contemporane, aparent benefice pentru orice fel de muzică, inclusiv cea populară, cântăreţii adevăraţi bănăţeni s-au împuţinat de la an la an – spune medicul timişorean, prof. dr. Sorin Pascariu, cel care s-a îngrijit de apariţia unui CD mp3 cu 61 de piese instrumentale înregistrate de violoniştii Radu şi Ilie Vincu. Fratele cel mare – Radu – împlineşte mâine, 70 de ani.
Articol de Daniela Bacila, 30 noiembrie 2017, 10:47
Dacă înaintea sau în pauza oricărui festival, spectacol sau filmare vei auzi o vioară prin culise, poţi fi sigur că este vioara lui Radu Vincu. Nu poate sta o clipă fără să exerseze, să experimenteze, nu mai vorbim de încălzirea pe care trebuie (sau ar trebui) să şi-o facă fiecare instrumentist.
Radu Vincu s-a născut la 1 decembrie 1947 la Satchinez în judeţul Timiş. Fratele său, Ilie, a venit pe lume trei ani mai târziu, la 3 iulie 1950. Radu a început să cânte la vioară încă de la vârsta de 7 ani, primul său dascăl fiind preotul satului, Tiberiu Gutu. Aşa s-a întâmplat ca fratele său Ilie să crească în sunetul viorii şi să-şi dorească să cânte şi el. Inimosul preot a fost deosebit de mulţumit de discipolii săi, învăţându-i tot ce ştia el, melodii culese pe parcursul anilor, deprinse de la lăutarii satelor. Atât Radu cât şi Ilie au făcut parte din orchestra populară a şcolii care cânta la toate serbările iar mai târziu din taraful Căminului Cultural din Satchinez.
Prima formaţie profesionistă unde a fost angajat Radu Vincu la doar 20 şi ceva de ani a fost „Doina Banatului” din Caransebeş unde a avut prilejul să cânte alături de instrumentişti deja cunoscuţi: Ion Puiu (la vioară), Petrică Vasile – Cap de cal (taragot), Ion Bălan (saxofon), Sandu Florea şi Stanciu Tită (la trompetă) şi alţii. La înfiinţarea Ansamblului „Banatul”, în 1970, Radu Vincu a devenit unul dintre instrumentiştii de bază, timp de 40 de ani. Şi după pensionare, Radu Vincu este prezent în spectacolele acestei prestigioase orchestre.
Ilie Vincu şi-a început activitatea la orchestre similare din ţară fiind angajat la „Meseşul” din Zalău, la orchestra „Crişana” din Oradea şi la Orchestra de Estradă a Armatei din Cluj. Aceste peregrinări i-au adus perfecţionarea în interpretarea stilurilor specifice zonale. Nu după mult timp de la înfiinţare, vine şi el la Ansamblul profesionist „Banatul” unde sunt puşi în valoare din punct de vedere solistic, al duetului instrumental care avea să devină celebru.
În turneele din întreaga ţară, în cele de peste hotare din Italia, Germania, Franţa, Cuba, Serbia şi Asia, fraţii Radu şi Ilie Vincu au avut parte de succese remarcabile, de cronici elogioase la adresa virtuozităţii lor de excepţie. La fel de răsunător a fost şi turneul realizat cu Gheorghe Zamfir în Franţa, în anul 1995. Primele înregistrări le-au realizat la Radio Timişoara. În anul 1970 au imprimat la Casa de discuri Electrecord primul disc sub bagheta dirijorului George Miţin Vărieşescu, urmat de alte 4 discuri. Colaborarea cu Orchestra Radioteleviziunii din Novi Sad s-a concretizat în imprimarea altui disc în aranjamentele orchestrale semnate de Contantin Arvinte. Repertoriul lor este din întreg Banatul, preponderent din Banatul de câmpie.
În anul 1995 Radu şi Ilie Vincu au pus bazele grupului „Virtuozii Banatului” din care mai fac parte Mircea Ardeleanu, Costel Haida, Ionicuţ Butan, Remus Vălungan şi Petrică Moise. Stilul abordat este bazat pe aceleaşi principii ca şi la început. Cântă muzică populară, lăutărească, romanţe, cafe-concert. Refuză trei lucruri: să cânte manele, să facă playback, dar mai ales să cânte la instrumente electronice. În anul 2000 au reprezentat România la Festivalul de Turism de la Berlin şi s-au întors cu Marele Trofeu.
Radu şi Ilie Vincu au imprimat sute, poate mii de cântecele cu solişti vocali şi instrumentişti din toate generaţiile. Nu de puţine ori ei semnează orchestraţiile.
În curând, la emisiunea “Din suflet pentru tine” vă vom prezenta noul album.
La mulţi ani, Radu Vincu!
Daniela Băcilă