Nedeia Sânzienelor, la o nouă ediție în stațiunea Straja
Staţiunea Straja, din Valea Jiului, este locul de întâlnire al celor care doresc să participela tradiţionala Nedeie a Sânzienelor, un obicei păstrat de sute de ani.
Articol de Radio Timișoara, 24 iunie 2024, 12:00 / actualizat: 24 iunie 2024, 14:27
Nedeea Sânzienelor este o sărbătoare cu profunde rădăcini în cultura și tradițiile românești, marcând Ziua Sânzienelor, o zi plină de magie și semnificații speciale în folclorul autohton.
Obiceiul adună în Straja oameni din Oltenia și din Valea Jiului, care continuă o manifestare începută în urmă cu sute de ani și continuată apoi de-a lungul vremurilor, spune Emil Părău, organizatorul evenimentului.
“S-a păstrat și în perioada comunistă, chiar dacă a fost cu mai puțini participanți. Veneau câțiva din Oltenia, cei de la stâne, de aici de sus, de la Ocolul Silvic. Era o întâlnire așa, undeva la o sută și ceva de persoane. Pe 24 iunie știau că se întâlnesc aici, în la Straja. După revoluție, am început să facem așa cum cum ar fi trebuit, cum era și înainte. 1.000 – 2.000 de oameni vin la Straja”, spune Emil Părău.
Sânzienele au semnificație aparte pentru localnicii din Valea Jiului, care păstrează și acum vechile obiceiuri.
“În această zi, se spune că plantele medicinale au cele mai bune proprietăți. Atunci ar trebui să fie strânse, mai ales sânzienele. Fetele strâng sânziene și își fac cununi. Mai este obiceiul să arunce cununa pe casă, să vadă dacă rămâne pe casă sau cade jos. În funcție de asta se vede dacă se mărită sau nu. Cert este că oamenii vin cu bucurie. Mulți vin cu buchete de sânziene și chiar își fac acele coronițe”, spune Emil Părău.
Ca la orice nedee momârlănească, nu va lipsi păsatul, o mâncare făcută din boabe de porumb cultivat în Valea Jiului.
Foto: Agerpres.ro