Cum se vede lumea prin ochii celor care suferă. Experiment cu tehnolgia VR
Inteligența artificială ne poate ajuta să vedem prin ochii celor care au probleme oculare. Indiferent de cauze, alterarea vederii poate reduce considerabil calitatea vieții și îi poate pune în pericol pe cei în cauză.
Articol de Radio Timișoara, 4 noiembrie 2024, 11:32
Cum se vede lumea din perspectiva unei persoane care suferă de diabet sau a unui om care nu distinge culorile. Prin ochii unei persoane care tocmai a consumat un drog de mare risc totul devine haotic.
Tinerii care au experimentat toate aceste perspective nu sunt nici bolnavi și nici afectați de consumul de substanțe halucinogene, ci au testat realitatea virtuală asistată de inteligență artificială.
“Mi s-a părut foarte interesant. Am văzut niște lucruri pe care nu credeam că voi putea să le văd vreodată. Mă bucur că au făcut experimentul ăsta. Senzația în corp a fost nu neapărat ca o frică, dar simțeam așa o tensiune în mine. Cel mai surprinzător mi s-a părut cum văd cei care au diabet, având niște pete negre, parcă totul dispare. A fost foarte interesant să simți totuși puțin senzația pe care au cei care consumă LSD, din ce am înțeles”, spune o tânără.
Proiectul aparține celor de la Facultatea de Matematică și Informatică. Aplicația permite vizualizarea fidelă a patologiilor oculare de mai multe tipuri, dar și alterarea vederii cauzată de consumul drogului LSD.
Dezvoltarea empatiei și scop terapeutic
Profesorul coordonator Marc Frâncu spune că, pe lângă experiența în sine, programul ar putea avea și o aplicabilitate terapeutică.
“Scopul experimentul este de a conștientiza afecțiunile de vedere și o afecțiune cauzată de consumul de substanțe interzise. În felul acesta experimentează lumile virtuale și experimentează exact ceea ce văd acele persoane, adică mai aproape de ceea ce văd acele persoane nu se poate realiza. Uneori nu înțelegem de ce se comportă în anumite feluri, nu înțelegem de ce suferă, nu avem empatie suficientă pentru acele persoane. Când te pui în pielea lor, peranța noastră este să dezvoltăm aceste sentimente pro”, spune profsorul Marc Frâncu.
Oe lângă experimentul cu ochelarii VR, cei de la Facultatea de de Matematică și Informatică pot folosi aplicația și pentru a ajuta în terapia copiilor cu deficiențe intelectuale.
Mai mult, aplicațiile care simulează efectele drogurilor pot fi utilizate pe partea de prevenire, în cadrul campaniilor antidrog.
Reporter: Ioana Sapianu