Evoluţii dure pe piaţa de automobile. Comisia contra-atacă!
BRUXELLES – Uniunea Europeană va institui în curând mai multe sancţiuni împotriva guvernelor care nu au reușit să adopte măsuri legalefaţă de recenta înșelăciunie dovedită din industria auto, spune comisarul pentru industrie Europa. Elżbieta Bieńkowska condamnă chiar obstrucționarea eforturilor proprii ale Uniunii Europene în acest sens.
Foarte interesant este faptul că în mijlocul acestui scandal, care ia proporţii, se află Volkswagen, cel mai mare constructor de automobile pe plan mondial, care poartă responsabilitatea unei părţi importante din sectorul activ al economiei europene (şi chiar mondiale, datorită globalizării). Dacă brandul german VW va fi pus pe butuci, foarte mulţi angajaţi vor rămâne fără serviciu şi până la găsirea unei soluţii de avarie degradarea efectivă a societăţii va fi greu de evitat. Scenariile previzionate sunt de-adreptul alarmante.
Luând cuvântul în fața Parlamentului European, comisarul Elżbieta Bieńkowska a cerut parlamentarilor să susțină proiectul său pentru omologarea vehiculelor noi. Se doreşte, în viitor, prevenirea repetării scandalului emisiilor cum s-a dovedit la grupul Volkswagen. Proiectul de lege merge în comisiile Parlamentului European.
„Statele membre nu au reușit într-adevăr să aplice legea”, a declarat Bieńkowska Parlamentului. „Unele state au nevoie de mai mult timp, asta ne face să trecem de la o întârziere la alta. Nu mai putem continua aşa”.
Articol de Radu Micu, 9 februarie 2017, 16:13 / actualizat: 20 ianuarie 2024, 23:16
Frustrare creşte pentru că soluţiile sunt greu de găsit. Sigur că a pune pe butuci o fabrică sau alta nu e greu dar alternativele întârzie să se arate. Este adevărat că maşinile electrice sunt acum gata şi au nevoie de loc pe o piaţă aglomerată de maşini Diesel foarte economice, dar nimic nu se poate face uşor, fără pierderi calculate. Executivul Uniunii Europene folosește propriul său instrument pentru a forța acțiunea dar nici comisarii nu ştiu încotro să se îndrepte prima oară: către impunerea normelor sau către pedepsirea vinovaţilor, iar locul lor să fie luat cumva de grupul noilor băieţi deştepţi.
Au fost demarate procese legale împotriva Germaniei, Marii Britanii și altor cinci state membre ale UE (în luna decembrie), fiind vorba despre cele mai puternice state, care, s-a presupus, pot să se apere. Acestea însă nu se limitează la atât: acum contra-atacă şi vor garanţii că vor avea un loc asigurat la masa bogaţilor.
Radu Micu după un Comunicat al Comisiei Europene, 9 februarie 2017, 17:00