Roboți construiți de elevi, la salonul de inventică InventCor Deva
InventCor 2025 are ca temă "comunitatea", reflectând astfel importanţa colaborării şi a inovaţiei în dezvoltarea societăţii.

Articol de Radio Timișoara, 4 aprilie 2025, 12:47
Zeci de tineri au ales să-şi prezinte lucrările inovative la Expoziţia internaţională de inventică InventCor, care s-a deschis oficial, la Deva.
Peste 480 de participanți din 40 de țări ale lumii sunt înscriși la ediția din acest a a expoziției de inventică. Lucrările prezentate sunt dintre cele mai diverse, incluzând domenii precummedicina, serviciile IT, agricultura, cercetarea sau arta sub diverse forme.
Roboții elevilor, atracția expoziției
Un interes aparet au stârnit roboții construiți de elevii unor colegii din Hunedoara și Deva.
“Fac parte din echipa Dark Energy a Liceului <Decebal> din Deva. Am venit la InventCor pentru a prezenta roboții noștri făcuți de noi în acest sezon. Participăm în concursuri FTC. Acestea presupun niște roboți care trebuie să îndeplinească mai multe task-uri”, spune Iulia.
Efortul copiilor este apreciat și de profesorul Mircea Nistor din Hunedoara, cunoscut pentru performanțele excepționale înregistrate cu elevii din cercurile de robotică, împreună cu care s-a clasat pe primul loc la Campionatul Mondial de Robotică Mexic 2018, dar și la alte competiții naționale și internaționale.
“Un salon de inventică este ceea ce ne dorim, să vedem ce fac și alții, ce fac oamenii mari, pentru că și noi încercăm să creștem niște oameni mari aici. Ne interesează în primul rând să găsim soluții la probleme cu care oamenii se confruntă. Avem în lucru o mulțime de proiecte legate de performanță în agricultură, legate de energie, în așa fel încât copiii să devină capabili să rezolve problemele pe care, din păcate, noi le lăsăm lor moștenire nerezolvate”, spune Mircea Nistor.
Fosile de dinozauri și tehnologia 3D
Tehnologia și-a spus cuvântul și în ceea ce privește cercetarea din siturile cu oase de dinozauri pitici din Țara Hațegului. Un femur despre care specialiștii afirmă că aparține unei specii de dinozauri care a trăit acum câteva zeci de milioane de ani în zonă, trona pe o masă la care se afla doctorul Cristian Ciobanu, însoțit de unul dintre voluntarii Geoparcului.
“Vrem să arătăm cum știința întâlnește educația și tehnologia, pentru că în Țara Hațegului, așa cum știm, avem fosile de dinozauri, printre alte lucruri minunate, iar aici, la InventCore, am venit să arătam cum sunt cercetate ele și cum sunt interpretate pentru educație și pentru publicul larg. Este un os de sauropod, femur. E o replică pe care am făcut-o utilizând tehnologie de scanare 3D și apoi de printare 3D”, spune Cristian Ciobanu.
Acces gratuit la InventCor 2025 până pe 5 aprilie
Expoziția internațională InvenCor 2025 este deschisă până pe 5 aprilie, iar accesul publicului este gratuit.
InventCor 2025 este organizată de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, cu sprijinul Universităţii Politehnica din Timişoara şi al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.