AUDIO / Poate fi vremea „călduroasă”?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
![AUDIO / Poate fi vremea „călduroasă”? AUDIO / Poate fi vremea „călduroasă”?](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2015/08/sun3-668x479.jpg)
Articol de Dana Florea, 26 august 2015, 07:01 / actualizat: 27 august 2015, 9:21
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Vreme caldă sau călduroasă? Sau e totuna? (rubrică difuzată în 6 iulie 2015)
Pentru timișoreni, una dintre frustrările vechi de când există televizorul se referă la buletinul meteorologic sau meteo. Mai ales după anul 1989 și după apariția televiziunilor comerciale. Când informațiile meteorologice au început să fie prezentate de june domnișoare a căror frumusețe aproape că te distrag de la informațiile despre vreme. Dacă nu ați înțeles deja despre ce frustrare a timișorenilor este vorba, vă explic de îndată: majoritatea fermecătoarelor prezentatoare se poziționează față de hartă în așa fel încât acoperă cu încântătoarea lor făptură zona de vest a României, așa că vremea la Timișoara devine o enigmă. În fine, situația s-a mai ameliorat de-a lungul anilor, dar frustrarea tot a rămas.
De fapt, cu privire la rubrica meteo, vreau să atrag astăzi atenția asupra unei exprimări nepotrivite: „vreme călduroasă” sau „vremea va fi călduroasă”. Da, auzim frecvent asemenea exprimări și ni se par firești. Dacă însă avem curiozitatea să consultăm DEX-ul, aflăm că acest adjectiv, „călduros”, are un sens figurativ și înseamnă „însufleți, plin de căldură”. Așadar, e destul de ciudat să avem o vreme însuflețită, plină de căldură. Mai simplu, dar și corect, ar fi să spunem „vreme caldă” sau „vremea va fi caldă”.