Norul de praf saharian persistă în vestul țării. Recomandările medicilor timișoreni
Norul de praf saharian care a acoperit ieri Italia şi Ungaria a ajuns şi în România.
Articol de Radio Timișoara, 17 aprilie 2018, 12:55
La Timişoara, ploaia a lăsat, luni, un strat subţire de noroi roşiatic. Cu toate acestea nu sunt motive de îngrijorare dă asigurări şefa de laborator de la Agenţia de Protecţia Mediului Timiş, Doina Marin.
“Parametrii monitorizați la stațiile de monitorizare a calității aerului din municipiul Timișoara nu au înregistrat depășiri ale limitelor normale. Precipitațiile care s-au înregistrat în cursul zilei de ieri au fost într-un interval scurt și în cantități foarte mici care nu au permis prelevarea astfel încât să se poată face analize mai amănunțite ale precipitațiilor”, spune Doina Marin.
Fenomenul se resimte încă şi astăzi, particulele de nisip saharian fiind încă purtate de curenţii de aer. Câteva măsuri de precauţie sunt necesare, pentru că fenomenul ar putea cauza probleme în special astmaticilor sau celor care suferă de alte afecţiuni respiratorii ori pulmonare, spune dr. Ovidiu Firea Mladinescu de la Centrul de Recuperare Cardio – Pulmonară a Spitalului Victor Babeş din Timișoara
“În această perioadă în care gradul de încărcare atmosferică cu particule din praful saharian este crescut, este bine ca persoanele care se cunosc cu afecțiuni respiratorii, fie că vorbim de astm bronșic fie că vorbim de bronhopneumonii obstructive cronice, ar trebui să își ia o serie de măsuri de precauție. Cea mai la îndemână este aceea de a purta o mască de protecție care reduce inhalarea particulelor de nisip sau să evite deplasările pe distanțe lungi dacă nu sunt absolut necesare”, explică dr. Ovidiu Firea Mladinescu.
Astăzi, particulele de praf si nisip saharian se simt încă în aerul respirat, urmând ca de mâine să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curaţa atmosfera, spune meteorologul Florina Moțiu, de la Centrul de Prevedere a Vremii Banat – Crişana, meteorolog de serviciu Florina Moţiu.
“În vestul țării am avut un transport de praf saharian. A fost foarte pregnant datorită faptului că și cantitatea de apă căzută a fost mică, sub 1 litru pe metru pătrat, și de aceea s-a depus de obiectele de pe sol, pe mașini, pe frunze. Pe parcursul zilei de astăzi circulația încă se menține din sector sudic, dar treptat, de mâine, vântul se rotește înspre nord”, explică meteorologul Florina Moțiu.