Temperaturi de 35-36 de grade şi ploi sporadice. Prognoza pentru două săptămâni
Valul de căldură consemnat în ultimele săptămâni la nivel naţional va reveni în toate regiunile în următorul interval, temperaturile urmând să ajungă şi la valori de 36 de grade Celsius, în timp ce nivelul precipitaţiilor va continua să fie scăzut şi doar cu mici reprize de ploi slabe şi de scurtă durată, reiese din prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă în intervalul 3-16 august.
Articol de Carla Chiu, 3 august 2015, 12:54
În Banat, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi, astfel că în toată regiunea se va instala şi se va intensifica din nou canicula, media maximelor termice fiind în creştere de la 32 de grade, în data de 3 august, la aproximativ 36 de grade, în zilele de 6-7 august. Va urma o uşoară răcorire în perioada 8-10 august, când maximele vor fi de 33-35 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic ridicat, local canicular. Aceeaşi evoluţie este estimată şi în regimul valorilor nocturne, acestea urmând a fi, în perioada 4-7 august, dar şi în a doua săptămână a intervalului, în medie de 18-19 grade, însă local temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. O uşoară scădere de temperatură va fi posibilă în perioada 9-11 august, când vor fi medii ale minimelor de 16-17 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar pe parcursul celor două săptămâni, doar izolat fiind posibile ploi slabe, de scurtă durată.
În Crişana, procesul de încălzire a vremii din prima săptămână se va concretiza prin creşterea valorilor maxime de temperatură de la medii de 32-34 de grade, în primele zile, la aproximativ 36 de grade în perioada 6-8 august, când va fi caniculă în toată regiunea. Va urma o uşoară diminuare a regimului termic diurn în perioada 9-10 august, când maximele vor fi de 33-35 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic ridicat, local canicular. În regimul valorilor nocturne, variaţiile nu vor fi importante, fiind estimată o medie de 18-19 grade, însă local temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. O uşoară răcorire va fi posibilă în perioada 9-12 august când vor fi aproximativ 17 grade, în medie, pe regiune. Pe parcursul celor două săptămâni, regimul precipitaţiilor se va menţine deficitar şi doar izolat sunt estimate ploi slabe, de scurtă durată, cel mai probabil în perioada 11-13 august.
În Transilvania, în intervalul 3-7 august, vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel că în vestul şi sud-vestul regiunii se va instala din nou canicula, temperaturile maxime urmând să crească de la o medie de 30-31 de grade la aproximativ 34 de grade, în data de 6 august. Va urma o uşoară diminuare a regimului temperaturilor în perioada 8-10 august, când maximele vor fi în jurul a 32 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic foarte ridicat, local canicular. În privinţa regimului valorilor nocturne, acestea vor fi în medie de 12-13 grade în primele nopţi, dar şi în perioada 9-11 august, când în depresiuni vor fi şi valori mai mici de 10 grade, iar în restul perioadei media regională va fi de 14-15 grade. Probabilitatea de ploaie se va menţine foarte redusă pe parcursul intervalului de referinţă, ploi de scurtă durată fiind de aşteptat izolat, în special în zonele mai înalte de relief, în perioada 11-13 august.
Potrivit ANM, în Maramureş, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi în încălzire, astfel că local se va instala din nou canicula, media maximelor termice fiind în creştere de la 31 de grade, în data de 3 august, la aproximativ 35 de grade, în data de 7 august. Va fi posibilă o uşoară scădere de temperatură în perioada 8-10 august, când maximele vor fi de 33-34 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic ridicat, local canicular. Valorile termice nocturne vor fi în medie de 15-17 grade, ceva mai scăzute în primele nopţi, dar şi în perioada 9-11 august. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză regimul pluviometric se va menţine deficitar, cu probabilitate foarte redusă pentru ploi izolate, de scurtă durată, în special în zonele mai înalte de relief.
În Moldova, în intervalul 3-7 august, vremea va continua să se încălzească de la o zi la alta, astfel că în sudul regiunii se va instala din nou canicula, temperaturile maxime urmând a creşte de la o medie de 30-31 de grade la aproximativ 33 de grade, în data de 6 august. Tendinţa pentru restul intervalului va fi către un regim termic foarte ridicat, local canicular, cu o posibilă uşoară răcorire în jurul datei de 8 august. Aceeaşi evoluţie este estimată şi în regimul valorilor nocturne, cu o medie de 14-15 grade în primele nopţi şi 16-18 grade în restul perioadei. Regimul pluviometric se menţine deficitar, probabilitatea de ploaie fiind foarte scăzută pe tot parcursul celor două săptămâni.
În cea mai mare parte a intervalului, în Dobrogea, vremea va fi călduroasă, astfel că temperaturile maxime se vor menţine în general la o medie de 30-32 de grade, iar în vestul zonei izolat va fi caniculă, cel mai probabil în a doua săptămână. Minimele termice vor fi de 20-22 de grade, valori mai mici (aproximativ 19 grade, medie regională) urmând a se înregistra în primele nopţi. Probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză, averse slabe fiind posibile izolat doar în data de 5 august.
În Muntenia, vremea va deveni călduroasă în toată regiunea, astfel că vor fi maxime termice în medie de 33-34 de grade. Pe parcursul primei săptămâni va fi caniculă izolat la câmpie, iar în cea de-a doua, estimările indică un posibil val de căldură mai intens şi persistent. Media minimelor termice va fi de 17-19 grade, dar în zonele joase de relief vor fi şi nopţi tropicale, când local temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, doar izolat, în estul şi în sudul extrem al regiunii, fiind posibile averse slabe în zilele de 5 şi 6 august.
În ceea ce priveşte Oltenia, vremea va deveni călduroasă în toată regiunea, astfel că vor fi maxime termice în creştere de la o medie de 31-33 de grade în primele zile, la 34-35 de grade, în jurul datei de 6 august, când local va fi caniculă. După un scurt interval cu temperaturi ceva mai scăzute (perioada 8-9 august), prognoza indică un posibil val de căldură mai intens şi mai persistent. Media minimelor termice va fi de 17-19 grade, dar vor fi şi nopţi tropicale când local temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade. La capitolul precipitaţii, regimul va fi unul deficitar pe tot parcursul următoarelor două săptămâni, doar cu totul izolat, în zonele mai înalte de relief, fiind posibile ploi de scurtă durată.
La munte, vremea se va menţine caldă pe parcursul celor două săptămâni, fără variaţii termice semnificative, astfel că maximele vor fi, în medie, între 21 şi 24 de grade, iar minimele de 13-14 grade, mai scăzute în primele nopţi. Intervalul de referinţă va fi caracterizat de un regim pluviometric în general deficitar, ploi de scurtă durată fiind de aşteptat doar izolat, în special în jurul datei de 6 august.