Drumuri închise, alunecări de teren și cel puțin un mort, în urma inundațiilor din Banat și Oltenia
Clisura Dunării este blocată, luni seara, după ce în zonă au avut loc alunecări de teren, iar un pod care face legătura între Orşova şi localitatea Eşelniţa s-a rupt, în urma inundațiilor, iar autoritățile permit trecerea doar echipajelor de intervenție. Un bărbat de 60 de ani și-a pierdut viața, după ce mașina în care se afla a fost prinsă într-o alunecare de teren, pe DN 6, la ieșirea din Orșova. Circulația a fost redeschisă în zonă după câteva ore, însă autoritățile au oprit traficul spre seară, după o a doua viitură care a avut loc de DN 6. Potrivit Centrului Infotrafic, circulația este întreruptă pe DN6 Orşova – Drobeta-Turnu Severin, la kilometrul 354+800, în apropierea gării Vârciorova, din cauza unei alunecări de teren. O autocisternă care transporta bitum şi un autotren au fost surprinse de alunecarea de terenm, iar autotrenul a rămas imobilizat, iar capul-tractor al celuilalt ansamblu de vehicule este suspendat deasupra malului, prins de cisternă. Nu au fost victime.
Articol de Carla Chiu, 15 septembrie 2014, 23:46 / actualizat: 16 septembrie 2014, 15:44
Operaţiunile de deblocare vor fi, probabil, de durată, așa că autoritățile recomandă folosirea altor rute:
-DN67D Băile Herculane – Baia de Aramă – Târgu Jiu, DN67 Târgu Jiu – Drobeta-TurnuSeverin;
-din Caransebeş: DN68 Caransebeş – Haţeg, DN66 Haţeg – Petroşani – Târgu Jiu – cu menţiunea că DN66 este în lucru pe mai multe tronsoane, existând unele restricţii;
-dinspre Arad şi Timişoara către Sibiu, apoi DN1 Sibiu – Braşov – Bucureşti (în intervalul orar 22:00-6:00 fiind permis traficul greu în zilele lucrătoare pe tronsonul Braşov -Bucureşti) sau DN7 Sibiu – Râmnicu Vâlcea (cu menţiunea că spre Piteşti este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, traficul greu fiind deviat prin Slatina).
Din cauza unei viituri care a avariat două podeţe, a fost oprită circulaţia pe DN57, între Orşova şi Eşelniţa. De asemenea, o alunecare de teren s-a produs în zona Dubova. Traficul rutier era deja întrerupt pe tronsonul Orşova – Moldova Veche, în zona Şviniţa, la kilometrul 61+200 de metri, din cauza unui podeţ rupt în data de 3 septembrie.
La Eșelnița, în județul Mehedinți, sute de gospodării au fost inundate, luni, iar două persoane au fost date dispărute în urma incidentului.Circulaţia feroviară între localităţile Topleţ şi Valea Cernei (secţia Băile Herculane – Orşova) a fost întreruptă temporar, luni, din cauza inundaţiilor care au avut loc în zonă, iar mai multe trenuri Regio au fost anulate sau nu circulă pe anumite tronsoane, informează CFR Călători.
În judeţul Caraş-Severin, traficul rutier este îngreunat, luni seara, pe DN57B, la kilometrul 58, în zona Bozovici, din cauza apei acumulate pe carosabil, aceasta măsurând 10 centimetri. Drumul naţional 57 a fost închis luni, pe raza localităţii Liborajdea din judeţul Caraş-Severin, din cauza unei viituri, iar pe raza comunei Eftimie Murgu o casă a fost dărâmată, în timp ce morile de apă din parcul mulinologic de la Rudăria sunt în pericol de a fi luate de ape.
În Județul Timiș, sute de locuitori ai satelor Hodoș, comuna Darova și Sinersig, comuna Boldur sunt blocați în case, după ce două pârâuri ce trec pe lângă localitățile lor s-au revărsat.
Potrivit Viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, La nivelul Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Mehedinţi, Caraş Severin, Arad şi Timiş au fost activate grupele operative, iar în Orșova, la Detasamentul de Pompieri s-a ridicat nivelul de alertă la maxim.
Codul Potrocaliu de inundații este în vigoare până marți, la ora 14.00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), afluenţii mici ai Dunării din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, Blahniţa, Drincea (judeţul Mehedinţi) şi unii afluenţi din bazinul superior al Timişului (judeţul Caraş-Severin).Hidrologii au emis și o avertizare Cod Galben, pentru râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Mureşului şi Crişului Alb din judeţul Arad, Bega Veche, Bega, Timiş (judeţul Timiş), Desnăţui şi pe afluenţii Motrului şi Jiului inferior (judeţele Mehedinţi şi Dolj), valabilă tot până marți, la ora 14.00.