Dosarul Poli: procurorul DNA, acuzat de grave nereguli
Finanțarea FC Politehnica Timișoara, din perioada Marian Iancu, face de câteva luni obiectul unei anchete DNA. Fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, și mai mulți funcționari din Primăria Timișoara sunt cercetați sub acuzația de abuz în serviciu, iar fostul edil a emis astăzi un punct de vedere, atacându-l dur pe procurorul care instrumentează cazul.
Fostul primar amintește că „atât hotărârea de Consiliu Local cât şi contractul de asociere cu SC Politehnica 1921 Timişoara Invest SA sunt legale şi valabile chiar şi în prezent, ele nefiind desfiinţate de nici o instanţă judecătorească„.
Articol de Adrian Schindarli, 14 decembrie 2015, 16:14
„Între anii 2008 şi 2011 Camera de Conturi Timiş a efectuat anual misiuni de audit financiar, constatând de fiecare dată legalitatea asocierii şi a acordării sumelor de bani către echipa de fotbal. Puţinele obiecţii punctuale ale auditorilor au fost luate întotdeauna în considerare şi rezolvate, după caz, prin hotărâre de consiliu local sau dispoziţie de primar.
La solicitarea Camerei de Conturi Timiş, inclusiv şeful Departamentului Juridic al Curţii de Conturi a României, dna prof. univ. dr. Verginia Vedinaş a apreciat, în luna iulie a aului 2010, că hotărârea de consiliu local şi contractul de asociere în discuţie sunt legale. Întrebarea firească este cum dintr-o dată, la opt ani de la demararea negocierilor de asociere şi aproape cinci ani de la consumarea contractului (în condiţile expuse mai sus), DNA descoperă abuzuri în serviciu, punând sub urmărire şi funcţionari din Primăria Timişoara care, în virtutea atribuţiunilor lor de serviciu, au gestionat această asociere ?”
Gheorghe CiuhanduFostul primar amintește că “pe durata contractului nici o instituţie abilitată a Statului Român (prefect, Cameră de Conturi etc.) nu a sesizat neregularităţi în derularea contractului şi a plăţilor aferente către echipa de fotbal Politehnica Timişoara” și că procurorul DNA Ciprian Dorobanțu a pornit cazul de la un “simplu denunț penal” al avocatei Carmen Obârșanu.
„Pentru procurorul Dorobanțu contează doar aşa-zisele „argumente” aduse de denunţătoare, probabil şi în urma unor „indicaţii preţioase” pe care aceasta i le trimitea personal în scris încă din ianuarie 2011 …
Procurorul din cauză nu recunoaşte faptul că am fost mandataţi de Consiliul Local să iscălim contractul de asociere în numele Municipiului Timişoara, şi, pe de altă parte, în scopul incriminării noastre şi a legitimării soluţiei sale, face aprecieri false. Astfel, în mod profund neadevărat, acesta arată că aspectele reţinute de Camera de Conturi Timiş ar fi fost imputate „persoanelor responsabile”, lucru neconfirmat de Curtea de Apel Timişoara”
Gheorghe CiuhanduComunicatul fostului primar mai spune că procurorul Dorobanţu se află și într-o stare de incompatibilitate generată de acţiuni, dovedite cu înscrisuri emanând de la respectivul, întreprinse pentru obţinerea autorizării construcţiei casei familiale, cu încălcarea deontologiei profesionale şi a reglementărilor legale în materie de urbanism, când se legitima peste tot în Primărie şi se prevala de funcţia de procuror la DNA.
„De asemenea, este de amintit şi modalitatea nelegală şi incompatibilă cu un proces echitabil de audiere a martorilor, unii fiind intimidaţi anterior audierii lor (cazul doamnei prof. dr. Verginia Vedinaş)”
Gheorghe CiuhanduEdilul a cerut recuzarea procurorului Ciprian Dorobanțu, despre care spune că nu respectă principiile de integritate.
“Împotriva Ordonanţei de confirmare a urmăririi penale împotriva mea am formulat o plângere la procurorul şef al DNA Timişoara la data de 15.10.2015, plângere nesoluţionată nici până în ziua de astăzi. Anterior acesteia, la data de 07.10.2015 am formulat şi depus o amplă cerere de probe, nici aceasta nefiind soluţionată până în prezent. Din păcate, în cazul procurorului Dorobanţu, deviza DNA – Imparţialitate – Integritate – Eficienţă – nu se regăseşte”
Gheorghe CiuhanduÎntreg comunicatul al fostului primar poate fi citit aici, Punct de vedere Ciuhandu